Χωρίς καθυστερήσεις η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ.

Έως τα τέλη τέλη Οκτωβρίου, χωρίς καμία καθυστέρηση, θα έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοxών του ΟΛΠ, σχολίασε στο ΑΜΠΕ στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο  νέος υπουργός Ναυτιλίας και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να έχουν  ολοκληρώσει  το σχέδιο νόμου που θα αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και θα ορίζει τους όρους χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος (που αυτή τη στιγμή είναι 2% επί του κύκλου εργασιών), ενώ προβλέπεται να  αφαιρεθούν από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες.

Οι ρυθμιστικές και διοικητικές εξουσίες θα μεταφερθούν στην  αρχή λιμένος (port authority) που θα δημιουργηθεί και που πρακτικά θα ασκεί διοίκηση.

Το σχέδιο περιλαμβάνει σε δεύτερο χρόνο την παραχώρηση του 67% του πακέτου μετοχών του ΟΛΠ.

Οι βασικοί διεκδικητές για το λιμάνι του Πειραιά είναι η κινεζική Cosco και η δανέζικη APM Terminals και η ICTS από τις Φιλιππίνες.

Παράλληλα,πολυάριθμοι επενδυτές έχουν  εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τις εταιρείες: APM Terminals, B.V., Deutsche Invest Equity Partners, GmbH, Duferco Participations Holding S.A., International Container Terminal Services, Inc, Mitsui & Co., Ltd., P&O Steam Navigation Company (DP World), Russian Railways JSC / GEK TERNA S.A. και Υilport Holding Inc.

About kymaeditor

Check Also

Αδυναμία προσέγγισης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στον Άγιο Ευστράτιο

Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Αγίου Ευστρατίου, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *