Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από τον οίκο Moody’s

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε στην Ελλάδα η Moody’s που αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την οικονομία της χώρας μας, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά μετά το Νοέμβριο του 2013. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κάνει ακόμα  λόγο για σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας και μείωση του χρέους από το 2015 ενώ η  εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,6% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, στην αναβάθμιση του ελληνικού μακροπρόθεσμου αξιόχρεου (των ομολόγων) κατά δυο βαθμίδες, από Caa3 σε Caa1, με σταθερή προοπτική προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s.

Σε σχετική ανακοίνωση του οίκου επισημαίνεται ότι το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο παραμένει αμετάβλητο στην κατηγορία Νot Prime (NP).

Στην αιτιολόγηση της απόφασής που ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η Moody’s επικαλείται τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας

 Παράλληλα, ο Οίκος Moody’s:

-κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή και προβλέπει σταδιακή μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ, που αναμένεται να κορυφωθεί εφέτος και να αρχίσει να μειώνεται από το 2015.

– επικαλείται ακόμη τη βελτίωση στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που βασίζεται τόσο στην κυκλική ανάκαμψη όσο και στην πρόοδο που επετεύχθη στην προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και στην εξισορρόπηση της οικονομίας.

-αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο μειωμένο επιτοκιακό κόστος του χρέους για τον προϋπολογισμό και αντιστοίχως την επέκταση της ωρίμανσης του, που ενισχύουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες και μειώνουν τους χρηματοδοτικούς κινδύνους.

Ο οίκος είχε προχωρήσει για τελευταία φορά σε αναβάθμιση της Ελλάδας στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, τοποθετώντας την αξιολόγηση σε «Caa3» από «C» και την προοπτική σε «σταθερή».

Στις 29 Απριλίου είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της προοπτικής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε «σταθερό» από «αρνητικό».

 

About kymaeditor

Check Also

Σε 24 δόσεις, αντί 12, μπορούν πλέον να ρυθμίζονται οι οφειλές στον e-ΕΦΚΑ

Σε 24, αντί 12 που ίσχυε μέχρι σήμερα, αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *