«Ψαλίδι» στις πρόωρες συντάξεις- Αυξάνονται τα όρια ασφάλισης

 «Ψαλίδι» στις πρόωρες συντάξεις βάζει η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της νέας αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού. Τα μεγάλα «θύματα» θα είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει τα έτη αλλά δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ασφάλισης, αφού τα όρια ασφάλισης- γι αυτούς- αναμένεται να αυξηθούν έως και δύο χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει θα υπάρξει μια αύξηση έξη μηνών για κάθε έτος (μεταβατικό στάδιο) για όσους έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης αλλά δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με στόχο την αύξηση του ορίου κατά 1 έως δύο έτη για τον καθέναν από αυτούς.

Ως εναλλακτικό σενάριο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες προβλέπεται να αυξηθούν οι ημέρες ασφάλισης από τις 4.500 που είναι σήμερα στις 6.000.

Η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, όμως ποια θα είναι η τελική μορφή του σχέδιο μένει να αποδειχθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

 Σημειώνεται ότι σήμερα σε ηλικίας κάτω από τα 53 έτη συνταξιοδοτούνται:

1. Μητέρες με ανήλικα ασφαλισμένες σε ΔΕΚΟ-τράπεζες (βγαίνουν με 25ετία σε ηλικία 52 ετών)

2. Οικοδόμοι (με 4.500 ημέρες οι άνδρες συνταξιοδοτούνται στα 60 και οι γυναίκες στα 55), χορευτές (στα 50), ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου και μουσικών πνευστών οργάνων (στα 52), ηθοποιοί θεάτρου πρόζας, μουσικοί, τεχνικοί θεάτρου και κινηματογράφου (στα 57 οι γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης), ναυτικοί και ένστολοι και ασφαλισμένοι πριν από το ’83 (συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας).

 

About kymaeditor

Check Also

Εκπνέει η προθεσμία εξόφλησης για όσους θέλουν ολόκληρη την επιστροφή φόρου – «Ξεπαγώνουν» οι μαζικοί συμψηφισμοί

Τέλος χρόνου αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ από τους φορολογούμενους (πολίτες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *