«Όχημα ισχυρής ανάπτυξης και παγκόσμιος κόμβος εμπορίου ο Πειραιάς»

Στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Αντώνης Σαμαράς,  για την επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της κινεζικής ZTE Corporation και της θυγατρικής της Cosco, PCT  που εγκαινιάζει τη λειτουργία του διαμετακομιστικού κέντρου (logistics hub) της κινεζικής τηλεπικοινωνιακής στους χώρους της Cosco στον Πειραιά.  Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκίνησε την επίσκεψη του στο μεγάλο λιμάνι  καλημερίζοντας στα κινέζικα, χαρακτήρισε τον Πειραιά «όχημα ισχυρής ανάπτυξης, ευρωπαϊκή πύλη  και παγκόσμιος κόμβος εμπορίου».

«Ο Πειραιάς είναι διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο συνδεδεμένο με σιδηροδρομικές υποδομές και αυτό απελευθερώνει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει την επιχειρηματικότητα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Για την ανεργία δεν υπάρχουν μαγικες λύσεις, αλλά χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες, που πιστοποιούν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας”.

Πρόκειται για υλοποίηση μέρους της συμφωνίας που είχε υπογραφεί στο Πεκίνο, μεταξύ της ZTE Corporation και της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, τον Μάιο του 2013. Κατά την παρέμβασή του ο Κινέζος πρέσβης Ζου Xiaoli, διατύπωσε το όραμά του να υλοποιηθούν σύντομα και άλλες επενδύσεις άλλων κινεζικών επιχειρήσεων τόσο στον Πειραιά όσο και ευρύτερα στην περιοχή της Ελλάδας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας που θα καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της ΖΤΕ προς 12 σημαντικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα σε: Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο.

Η σημασία αυτής της συνεργασίας για τους δύο εταίρους, όπως επίσης και για την Ελλάδα, τονίστηκε από όλους τους ομιλητές κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Ο κ. Zhou Jianfeng, Αντιπρόεδρος της ZTE δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία και τη δέσμευσή της να επενδύσει στην ελληνική αγορά. Αποτελεί δε μέρος μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό, περίπου 400-600, θέσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωσή του, που εκτιμάται σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα. Οι επόμενες φάσεις της επένδυσης περιλαμβάνουν την κατασκευή Κέντρου Επισκευών και Επιστροφών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την μετεξέλιξή του αργότερα σε γραμμή συναρμολόγησης (assembly line)».

Ο Captain Fu Cheng Qiu, Διευθύνων Σύμβουλος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ Α.Ε.) δήλωσε:

«Εκτιμούμε ειλικρινά την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία εκφράζει με κάθε τρόπο τόσο την προσωπική, όσο και την κυβερνητική στήριξή του, στην απόφαση μιας πολυεθνικής εταιρείας όπως η ZTE, να επιλέξει τον Πειραιά για την εγκατάσταση του κέντρου logistics της. Δουλεύοντας μαζί για έναν κοινό στόχο και βοηθώντας στην ανάπτυξη του λιμανιού, πιστεύουμε πως το λιμάνι του Πειραιά θα εξελιχθεί στον μεγαλύτερο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, σε Κέντρο Logistics, αλλά και στην Νοτιοανατολική Πύλη για τα φορτία από και προς την Ευρώπη».

Στην τελετή που έλαβε χώρο στο κτήριο της Cosco στον Πειραιά συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ο επικεφαλής της Cosco Fu Cheng Qiu, καθώς και δεκάδες κινέζοι αξιωματούχοι από την PCT, της Cosco και την ZTE.

 

 

 

 

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Τρία χρόνια λειτουργίας για το Παντοπωλείο της αγοράς του Πειραιά.

Τα τρία χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει το προσεγμένο παντοπωλείο της αγοράς του Πειραιά, ‘Γεύση Ελλάδος …