“Όχι” από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά στο αίτημα αποφυλάκισης του Ξηρού

Ομόφωνα απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, το αίτημα του καταδικασθέντα για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», Σάββα Ξηρού, ο οποίος είχε ζητήσει τη διακοπή της κράτησής του στις Φυλακές Κορυδαλλού και την κατ’ οίκον νοσηλεία, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ενώ στο δικαστήριο κατέθεσαν σήμερα δύο ιατροδικαστές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, καθώς και άλλοι μάρτυρες.

Παράλληλα παρουσιάσθηκαν οι δύο ιατρικές πραγματογνωμοσύνες, που πραγματοποιήθηκαν από καθηγητές ιατρούς, για την κατάσταση της υγείας του Σάββα Ξηρού, τις οποίες είχε ζητήσει το ίδιο το δικαστήριο.

Στην πρώτη πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται ότι ο Σ. Ξηρός πράγματι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας χωρίς να διευκρινίζεται αν χρήζει κατ’ οίκον νοσηλείας, ενώ στη δεύτερη, αναφέρεται ότι ο κρατούμενος πάσχει από μια μορφή πολιομυελίτιδας που, σύμφωνα με τους διεθνείς όρους, δεν μπορεί να συνδεθεί με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά ούτε και να αποκλειστεί.

Οι δύο ιατροδικαστές στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι υπάρχουν ιατρικές γνωματεύσεις για τις παθήσεις του και το ποσοστό αναπηρίας του Σ. Ξηρού που φθάνει το 93%.

Πρόσθεσαν επίσης ότι το βασικότερο πρόβλημα για τον κρατούμενο είναι ότι δεν βλέπει και καθημερινά χρειάζεται τη χορήγηση του φαρμάκου «ιντερφερόνη» για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ενέσιμη μορφή και σε χώρο αντισηψίας –κάτι που δεν έχει αυτήν τη στιγμή ο χώρος του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού. Είπαν ακόμη ότι ο Σάββας Ξηρός είναι ένας πολυσυστημικός ασθενής και υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή για την υγεία του.

Ο Σπύρος Φυτράκης, συνήγορος του Σάββα Ξηρού, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου είπε ότι «δεν άκουσα κανένα σκεπτικό αλλά ούτε και η πρόταση της εισαγγελέως είχε κάποια σκέψη».

 

Πηγή: Ethnos.gr

About kymaeditor

Check Also

Θρήνος στην κηδεία των διερμηνέων της μοιραίας ελληνικής αποστολής στη Λιβύη

Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης, στη Βουλιαγμένη, η κηδεία της Άντζελα Μοϊρα και του αδελφού της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *