Εργασίες συντήρησης στην Παραπορτιανή της Μυκόνου

Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού και περιορισμένης έκτασης στερεώσεις τοιχοποιιών στον περιβάλλοντα χώρο της Παραπορτιανής στο Κάστρο της Χώρας Μυκόνου. Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον δήμο Μυκόνου και υλοποιείται υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Το συγκεκριμένο έργο –η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε την Τετάρτη 22 Αυγούστου– εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά στην προστασία και ανάδειξη των σωζόμενων αρχιτεκτονικών καταλοίπων του μεσαιωνικού οικισμού του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου και περιλαμβάνει το απαλλοτριωμένο οικόπεδο στα βόρεια της Παραπορτιανής, το επιθαλάσσιο μέτωπο μεταξύ των ναών της Αγίας Σωτήρας και του Αγίου Ιωάννη του Βάθους, τον πύργο πλησίον της Παναγίας Πρυανής και σε επόμενο στάδιο τη νεότερη πλατεία στα ανατολικά της Παραπορτιανής.

Σημαντικό ρόλο στην άμεση υλοποίηση των εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο της Παραπορτιανής έπαιξε το γεγονός ότι αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων σε επισκεψιμότητα χώρους στο νησί.

Επίσης πρόκειται για μία από τις πιο φωτογραφημένες εκκλησίες στον κόσμο και είναι ένα σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών. Τέσσερις εκκλησίες αποτελούν τη βάση του οικοδομήματος με μία πέμπτη να επικάθεται σαν τρούλος. Αυτή βέβαια είναι η καθαυτό γνωστή ως Παναγιά η Παραπορτιανή εκκλησία. Οι τέσσερις εκκλησίες της βάσης είναι ο Άγιος Ευστάθιος, οι Άγιοι Ανάργυροι, που είναι και η παλαιότερη όλων και λέγεται ότι κατασκευάστηκε στο τέλος του 14ου ή αρχές του 15ου αιώνα κι αποπερατώθηκε με τη σημερινή του μορφή τον 17ο αιώνα, ο Άγιος Σώζων και ο μικρός ναός της Αγίας Αναστασίας.

Η εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου αποτελεί το κέντρο της βάσης του συμπλέγματος. Η εκκλησία έλαβε το ονομά της από το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στη μικρή πύλη, το “παραπόρτι” του τείχους του μεσαιωνικού κάστρου της χώρας.

Πιθανότατα κτίσθηκε διαδοχικά τον 16ο – 17ο αιώνα αν και μερικοί θεωρούν ότι μπορεί να χτίσθηκε ενωρίτερα.

Στην αρχική μορφή της, εκκλησία αποτελούσε μόνο ο ναός του επάνω ορόφου ενώ ο σημερινός κλειστός νάρθηκας του Αγίου Ευσταθίου στο ισόγειο αποτελούσε το παραπόρτι του Κάστρου. Τα εκκλησάκια του Αγίου Ευσταθίου, του Αγίου Σώζοντος και της Αγίας Αναστασίας διαμορφώθηκαν σε ναούς μόλις το 1920.

Πιθανώς τα δύο χαμηλά και δυνατά τόξα που υποστυλώνουν την αψίδα της στέγης να αποτελούσαν στο παρελθόν στηρίγματα μιας πιο βαριάς κατασκευής ίσως ενός πύργου του Κάστρου.

και απο άλλες πηγές

About kymaeditor

Check Also

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Το Εθνικό Θέατρο Βουλγαρίας παρουσιάζει τις Βάκχες του Ευριπίδη

Σε μια σπάνια επιδαύρια συναστρία, στον τόπο όπου η μουσική και το δράμα συνεχίζουν διαχρονικά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *