Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας- 4 Μαρτίου World Obesity Day

«The Roots of Obesity Run Deep
Together we can create a healthier future»

Η Παχυσαρκία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO-World Health Organization) το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει στις πόλεις είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Από το 1980 η επίπτωση της παχυσαρκίας τριπλασιάστηκε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στα παιδιά.
Το πρόσθετο βάρος οδηγεί σε περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας, σε ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα αλλά κυρίως σε αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 2 και καρκίνου.
Η 4η Μαρτίου έχει οριστεί φέτος ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Στόχος της φετινής εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το σοβαρό πρόβλημα της παχυσαρκίας. Τα παχύσαρκα άτομα συχνά αποτελούν θύματα κοινωνικού στιγματισμού και αποκλεισμού. Πολλά άτομα -ανάμεσά τους, δυστυχώς, γιατροί και πολιτικοί- αδυνατούν να κατανοήσουν πως η Παχυσαρκία αποτελεί ένα χρόνιο νόσημα, πολυπαραγοντικό και πως η αντιμετώπισή της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πολλοί θεωρούν πως η Παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα έλλειψης θέλησης, τεμπελιάς ή άρνησης της απλής συμβουλής «φάε λιγότερο και κινήσου περισσότερο».
Όπως, όμως, όλες οι χρόνιες παθήσεις οι ρίζες του προβλήματος είναι πολλές και βαθύτερες. Τα αίτια μπορεί να είναι γενετικά, ψυχολογικά, κοινωνικοπολιτικά, οικονομικά ή και περιβαλλοντικά. Είναι καιρός να σπάσουμε αυτή την προκατάληψη και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε αυτή την περίπλοκη χρόνια νόσο που πλήττει πάνω από 650 εκατομμύρια ανθρώπους.
Παγκόσμιοι οργανισμοί που ασχολούνται με την Παχυσαρκία πιέζουν την πολιτεία για ολοκληρωμένες προτάσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της Παγκόσμιας Επιδημίας.
Η χειρουργική αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια την πιο δραστική λύση τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για την διατήρηση αυτής της απώλειας ,σε νοσογόνα παχύσαρκα άτομα. Βασικός παράγοντας επιτυχίας ενός μεταβολικού χειρουργείου αποτελεί η τακτική παρακολούθηση από εξειδικευμένη ομάδα και η καθοδήγηση του ατόμου, διατροφικά και ψυχολογικά, για να επιτύχουμε τον στόχο του, που είναι ένα υγιές, σωματικά και ψυχικά άτομο.
Όλοι μαζί μπορούμε να αποτελέσουμε τη δύναμη αλλαγής για να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές κοινωνικές, προσωπικές και οικονομικές επιπτώσεις της Παχυσαρκίας.

 

Νατούδη Μαρία
Χειρουργός
6948480799
natoudisurgery.gr

About kymaeditor

Check Also

Δράσεις της ΕΓΓΕ για την Παγκόσμια Ημέρα των μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων

Το 1991, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *