14 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει σε όλον τον κόσμο η εξάπλωση του σακχαρώδους διαβήτη. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, ο αριθμός των πασχόντων ξεπέρασε τα 380 εκατομμύρια και αναμένεται την επόμενη εικοσαετία να αγγίξει τα 600 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχουν από τη νόσο 850.000 άτομα, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δεν το γνωρίζουν.

Κακές συνήθειες

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης τύπου ΙΙ προσβάλλει ακόμη και παιδιά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που συνδυάζει τις κακές διατροφικές συνήθειες και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα, αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό παράγοντα κινδύνου που θα οδηγήσει ταχύτερα στην εκδήλωση της νόσου.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι η συχνοουρία, η πολυουρία, η πολυφαγία, η πολυδιψία, η απώλεια βάρους, η θολή όραση και οι συχνές λοιμώξεις. Πολλές φορές όμως δεν υπάρχουν συμπτώματα και η διάγνωση γίνεται ύστερα από έναν έλεγχο ρουτίνας.

Πρώτη αιτία τύφλωσης

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την πρώτη κατά σειρά αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου και μη τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, ενώ ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τα άτομα που δεν πάσχουν από την ασθένεια. Συχνά οι πάσχοντες από διαβήτη που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα -σιωπηλή ισχαιμία του μυοκαρδίου – εξαιτίας της νευροπάθειας που μπορεί να τους συνοδεύει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απουσιάζει ο θωρακικός πόνος και το ανυποψίαστο άτομο να εκτεθεί σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, που εμφανίζεται συνήθως στους ενηλίκους, μπορεί να διαγνωσθεί με μια εξέταση αίματος καθώς συχνά δεν συνοδεύεται από σύμπτωμα. Γι’ αυτό ο ρόλος του προληπτικού ελέγχου θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικός και πρέπει να συστήνεται σε όλους όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, υπερτασικοί με διαταραχές των λιπιδίων, καθώς και σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη και είναι άνω των 45 ετών. Η σωστή διατροφή και η καθημερινή 30λεπτη σωματική άσκηση αποτελούν τα σημαντικότερα μέσα για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ.

Αντιμετώπιση με μεγάλο κόστος

Η οικονομική διάσταση του διαβήτη αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τα τελευταία χρόνια σε όλον τον κόσμο. Το μέσο κόστος για την αντιμετώπιση του διαβήτη ανά ασθενή στην Ελλάδα ανέρχεται με μέτριους υπολογισμούς σε 1.300 ευρώ τον χρόνο. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι όσοι δεν έχουν ρυθμίσει την πάθησή τους κοστίζουν στο σύστημα 60% περισσότερο από εκείνους που βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση και ακολουθούν πιστά τις συστάσεις των ειδικών . Να σημειωθεί ότι το κόστος που αφορά τη φαρμακευτική αγωγή είναι μικρό σε σχέση με αυτό που σχετίζεται με τη νοσηλεία και την ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη.

Ο διαβήτης θεωρείται σήμερα παγκόσμια απειλή. Η εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF) το 2015 επικεντρώνεται στην «Υγιεινή διατροφή» και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Πηγή: Βήμα

 

 

About kymaeditor

Check Also

Στα 54 τα κρούσματα κοκκύτη – Δύο θάνατοι -Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *