Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθησαν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών, σήμερα Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025, δυνάμει σχετικών ενταλμάτων, -2- ακόμη άτομα- μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2018, στην κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπων, καθώς και στις παράνομες υιοθεσίες βρεφών.
Πρόκειται για ιατρούς- γυναικολόγους και συγκεκριμένα έναν πρώην εργαζόμενο και έναν συνεργαζόμενο με το κέντρο γονιμότητας σε περιοχή της Κρήτης, που χρησιμοποιούνταν ως χώρος της παράνομης δράσης των μελών της οργάνωσης.
Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη -16- άτομα, ανάμεσα στα οποία τα -2- αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης εξάρθρωσης (08-09-2023) και είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι σε καταστήματα κράτησης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε για την υπόθεση, προέκυψαν περαιτέρω στοιχεία, ύστερα από αξιοποίηση κατάλληλων προανακριτικών δεδομένων καθώς και ευρημάτων που είχαν κατασχεθεί κατά την επιχείρηση εξάρθρωσης της οργάνωσης στις 08-08-2023 σε Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, προέκυψε:
Πρώτον, ότι μέλη της οργάνωσης εξαπάτησαν -274- γυναίκες σε –529– διαφορετικές περιπτώσεις ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι τις υπέβαλλαν σε εμβρυομεταφορά (εικονική), πράξη που ουδέποτε συντελέστηκε ή/και ότι κρυοσυντήρησαν γενετικό υλικό στην τράπεζα κρυοσυντήρησης, ενώ στην πραγματικότητα ουδέποτε υπήρξε γενετικό υλικό για να κρυοσυντηρηθεί, χορηγώντας μάλιστα στους ενδιαφερόμενους, ψευδείς βεβαιώσεις.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε περίπτωση όπου μέλη της οργάνωσης πρότειναν σε ζευγάρι μίξη γενετικού υλικού και συγκεκριμένα μεταφορά εμβρύων με γενετικό υλικό του ζεύγους και με γενετικό υλικό δοτών κατά τον ίδιο κύκλο εμβρυομεταφοράς, με αποτέλεσμα την άγνοια της βιολογικής ταυτότητας του παιδιού που θα γεννιόταν.