-27,8 βαθμοί την Τρίτη 19/01 στο Βαθύσταλο Παρνασσού

Κάνοντας μια εκδρομή και γενικότερα ταξιδεύοντας, διαπιστώνουμε συχνά ότι, σχεδόν δίπλα στο σπίτι μας, υπάρχουν μέρη “έξω από την πραγματικότητα” και “παραμυθότοποι”. Τέτοιες περιοχές είναι οι ΔΟΛΙΝΕΣ, στις οποίες υπό κατάλληλες καιρικές συνθήκες, μπορούμε να δούμε σπάνιες εικόνες όπως στρώμα από κρυστάλλους ή παγωμένα έλατα (όταν επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και εισβάλλει θερμότερος ατμοσφαιρικός αέρας που παγώνει).

Οι δολίνες είναι φυσικοί σχηματισμοί που προκύπτουν σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τις απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

• Δολίνες με μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ στην Ελλάδα
Στη χώρα μας έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr σε δύο δολίνες: η μία στο Βαθύσταλο Παρνασσού σε υψόμετρο 1780 μέτρα  και η άλλη στην Κεχρωτή Μαινάλου σε υψόμετρο 1613 μέτρα.

Το πρωί της Τρίτης 19 Ιανουαρίου 2021, μετά το πέρας της κακοκαιρίας “Λέανδρος”, στο Βαθύσταλο καταγράφηκε ελάχιστη θερμοκρασία -27,8 βαθμών Κελσίου, ενώ δεν έχουμε λάβει ακόμα τις αντίστοιχες καταγραφές από την Κεχρωτή.

• Η “παγωμένη” δολίνη στην Κεχρωτή Μαινάλου
Καθώς ο μετεωρολογικός σταθμός στην Κεχρωτή Μαινάλου λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2010, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας άκρως εντυπωσιακές καταγραφές ελαχίστων θερμοκρασιών.

Όπως διαπιστώνουμε:

Όλους σχεδόν τους καλοκαιρινούς μήνες – με εξαίρεση τρεις που επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα – εκδηλώθηκε παγετός.
Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώνονται συστηματικά τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο έχουν καταγραφεί τέσσερεις φορές θερμοκρασίες κάτω από τους – 30 βαθμούς Κεσλίου.
Το απόλυτο ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας του σταθμού είναι οι -35,3 βαθμοί που καταγράφηκαν βαθμοί που καταγράφηκαν στις 17 Ιανουαρίου 2012.

Πηγή: meteo.gr – https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1606

About kymaeditor

Check Also

Ωκεανός: Ο μεγάλος ρυθμιστής του κλίματος

Η θερμοχωρητικότητα του ωκεανού είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της ατμόσφαιρας. Αυτή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *