3,1 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ- Το 6,1% εμπιστεύεται το κόμμα Παπανδρέου

Κατά 3 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της Ν.Δ. σε δημοσκόπηση της Rass για τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» . Το κόμμα της Κουμουνδούρου συγκεντρώνει 30,4%, έναντι. 27,3%, της Ν.Δ. ενώ αναφοράς χρίζει πως το 6,1% εμπιστεύεται το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου ενώ ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί την υπεροχή του στην καταλληλότητα πρωθυπουργού.

Οπως προκύπτει από την έρευνα που διενεργήθηκε αμέσως μετά τη λήξη της τρίτης άκαρπης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την προκήρυξη πρόωρων εκλογών κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του επιβατηγού oχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic», έξι κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, με τους ΑΝ.ΕΛ. να βρίσκονται μακριά από το στόχο των 3 ποσοστιαίων μονάδων και το ΚΚΕ να διεκδικεί μαζί με το Ποτάμι την τρίτη θέση.

Στην ακτινογραφία της πρόθεσης ψήφου διαφαίνεται πόλωση του εκλογικού σώματος καθώς είναι ενδεικτικό πως σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή της πρόθεσης ψήφου το άθροισμα των ποσοστών των δύο πρώτων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.) εμφανίζεται αυξημένο κατά 6,9% ενώ παράλληλα εμφάνισαν μείωση τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων καθώς κανένα δεν καταγράφεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,4%, η Ν.Δ. 27,3%, τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με 4,8%, ακολουθεί το Ποτάμι με 4,7%, η Χρυσή Αυγή με 3,8%, το ΠΑΣΟΚ με 3,5%.

Μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, ο Αντώνης Σαμαράς έχει προβάδισμα 7,6% στην καταλληλότητα πρωθυπουργίας με ποσοστό 41% έναντι 33,4% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τη Rass, τον Αντώνη Σαμαρά ως καταλληλότερο πρωθυπουργό υποδεικνύουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι γυναίκες, οι πολίτες που έχουν λάβει στοιχειώδη εκπαίδευση, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι νοικοκυρές και οι συνταξιούχοι και εκείνοι που έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας.

Αντίστοιχα, τον Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί του Δημοσίου, οι πολίτες που ιδεολογικά κινούνται από την Ακρα Αριστερά έως την Κεντροαριστερά, οι άνδρες, οι ηλικίες 35 έως 54 χρόνων και οι κάτοικοι της Αττικής.

Η συσπείρωση της Ν.Δ. βρίσκεται στο 78,4% με το 5,4% να μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2% προς το Ποτάμι ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 79,2% όπου το 4,6% μετακινείται προς τη Ν.Δ., το 2,4% προς το ΚΚΕ και το 1,3% προς το Ποτάμι.

Το εγχείρημα του Γ. Παπανδρέου

Η έρευνα της Rass εστίασε και στο εγχείρημα του Γιώργου Παπανδρέου κι ενώ δεν είχε ανακοινωθεί το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού. Το 6,1% απάντησε πως σε περίπτωση που δημιουργούσε κόμμα και ζητούσε την ψήφο των πολιτών θα τον εμπιστευόταν. Η δεξαμενή των ψηφοφόρων του κ. Παπανδρέου βρίσκεται κυρίως στους ψηφοφόρους της ΕΛΙΑΣ και του ΠΑΣΟΚ, στην Κεντροαριστερά και το κέντρο, στους πολίτες που έχουν αποφοιτήσει από την πρωτοβάθμια ή την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στους αυτοαπασχολούμενους, στην Κεντρική Ελλάδα.

Οι άνδρες, οι πολίτες 35 έως 44 χρόνων και άνω των 75 χρόνων είναι πιθανό να εμπιστευθούν επίσης τον κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τη Rass, οι εισροές προς το κόμμα Παπανδρέου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,3%.

About kymaeditor

Check Also

Έως και τις 22 Απριλίου οι αιτήσεις στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου

Σχετικά με τις αιτήσεις στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *