Σε κλίμα διεθνούς συνεργασίας και υψηλής περιβαλλοντικής ευθύνης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 1η Απριλίου, στη Βουλή των Ελλήνων η συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων.
Η συνεδρίαση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της χώρας μας στη θαλάσσια διακυβέρνηση. Στην ιστορικής σημασίας και συμβολισμού συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, ανακοινώθηκαν πρωτοβουλίες που τοποθετούν τη χώρα μας στην εμπροσθοφυλακή της διεθνούς περιβαλλοντικής διπλωματίας.
Κεντρικό γεγονός της ημέρας ήταν η ιστορική ανακοίνωση από την κα Alexandra Cousteau, εγγονή του θρυλικού Jacques-Yves Cousteau και ιδρύτρια της «Συμμαχίας των Γαλάζιων Πόλεων» (Blue Cities Alliance), ότι η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη παγκοσμίως που εντάσσεται στη Συμμαχία. Η κα Αυγερινοπούλου υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Αθήνας και του παρακτίου μετώπου της Αττικής αναδεικνύει τον ρόλο των ελληνικών πόλεων ως κινητήρων βιώσιμης ανάπτυξης που συνδέουν την κοινωνία με το θαλάσσιο περιβάλλον. Από την πλευρά της, η κα Cousteau εξήγησε ότι η Αθήνα επιλέχθηκε ως αφετηρία της παγκόσμιας αυτής κίνησης λόγω της ηγετικής θέσης της σύγχρονης Ελλάδας στην προστασία των ωκεανών.
Κατά τη συνεδρίαση αναλύθηκε η ένταξη της Ελλάδας στον εθελοντικό συνασπισμό χωρών «Πρωτοπόροι των Ωκεανών» (Ocean Pioneers), μια κλειστή ομάδα 17 κρατών που ηγούνται της εφαρμογής της ιστορικής Συμφωνίας BBNJ για την προστασία της βιοποικιλότητας στην ανοιχτή θάλασσα.Η χώρα μας, που ήταν η 4η χώρα της Ε.Ε. που κύρωσε τη διεθνή Συμφωνία BBNJ, ενώνει τις δυνάμεις της με τη Γαλλία και άλλες 16 χώρες για την αποτελεσματική εφαρμογή παγκόσμιων περιβαλλοντικών στόχων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύνδεση των ωκεανών με τη σταθεροποίηση του κλίματος. Η κα Αυγερινοπούλου επισήμανε ότι οι ωκεανοί, όταν είναι υγιείς, απορροφούν έως και το 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο η σημασία τους αυτή δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίστηκε η πρόταση του επικεφαλής της διοργάνωσης «The Ocean Race», κ. Richard Brisius, να φιλοξενήσει η Ελλάδα τον θρυλικό ιστιοπλοϊκό αγώνα, το 2027, μια διοργάνωση που λειτουργεί ως «πλωτό εργαστήριο», συλλέγοντας πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα για την υγεία των θαλασσών από απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι Αλίμου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Παλαιού Φαλήρου, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων, εκφράζοντας την ετοιμότητά τους να πρωτοστατήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων. Παράλληλα, εκπρόσωποι από φορείς όπως η HELMEPA, το YES Forum και το ACS Athens ανέδειξαν την ανάγκη για βιωματική «γαλάζια» εκπαίδευση, διαμορφώνοντας τη νέα γενιά συνειδητών παγκόσμιων πολιτών.
Η Πρόεδρος ενημέρωσε για την επικείμενη 11η Διεθνή Διάσκεψη των Ωκεανών «Our Ocean Conference» στην Κένυα (Ιούνιος 2026) –μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε στην Αθήνα– καθώς και για τη μεγάλη γιορτή της ναυτιλίας, τα «Ποσειδώνια 2026», όπου η Ελλάδα θα αναδείξει τον ηγετικό της ρόλο στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας και την απανθρακοποίηση.
Πειραϊκό Κύμα Τρέχουσες ειδήσεις και νεα Πειραιά