Κοινωνία

Σφοδρή κακοκαιρία στην Κρήτη: Ένας νεκρός στο Ρέθυμνο

Του · · 1 λεπτό ανάγνωσης

Σφοδρό είναι το χτύπημα της κακοκαιρίας στην Κρήτη με έναν ηλικιωμένο κτηνοτρόφο να πνίγεται στα ορμητικά νερά. Πλημμυρισμένοι δρόμοι, νερά μπήκαν σε σπίτια και καταστήματα, καλλιέργειες καταστράφηκαν, ενώ κατολισθήσεις και φερτά υλικά δυσκολεύουν την κυκλοφορία. Ένα ζευγάρι μεταφέρθηκε τραυματισμένο στο νοσοκομείο καθώς βρέθηκαν στο νερό όταν παρασύρθηκε η γέφυρα Διοσκουρίου. Έγιναν κι άλλοι απεγκλωβισμοί. Αλλεπάλληλα τα μηνύματα του 112 για περιορισμό των μετακινήσεων.

Νεκρός εντοπίστηκε 80χρονος κτηνοτρόφος από τις Καρίνες Ρεθύμνου, του οποίου η τύχη αγνοούνταν από το βράδυ. Ο ηλικιωμένος είχε μεταβεί στο ποίμνιό του και δεν είχε επιστρέψει, με αποτέλεσμα οι οικείοι του να ενημερώσουν την Αστυνομία. Από εκείνη την ώρα είχαν ξεκινήσει έρευνες από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για τον εντοπισμό του.

Οι Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ μέσα από το 112 έχουν σταλεί διαδοχικά μηνύματα στους κατοίκους περιοχών του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Λασιθίου, με συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων και αποφυγή επικίνδυνων σημείων.

Η ΕΜΥ διατηρεί την «κόκκινη» προειδοποίηση για την Κρήτη, όπου ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων χαρακτηρίζεται πολύ υψηλός. Παράλληλα, στο Αιγαίο πνέουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι, που τοπικά φτάνουν τα 8 έως 9 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Οχήματα κατέληξαν στη θάλασσα- βούλιαξαν οι Γούβες Χερσονήσου

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης υπερχείλισε ο ποταμός Δρακουλιάρης στις περιοχές Μαλάδες και Φοινικιά, με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται σε διασπορά για την παροχή βοήθειας.

Στην επιχείρηση συνδράμει και ο Δήμος Ηρακλείου με μηχανήματα έργου.

Στην περιοχή Άνω Φοινικιά, δύο άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο από ακινητοποιημένο όχημα, καθώς στο οδόστρωμα είχαν συσσωρευτεί φερτά υλικά.

Προβλήματα από τα έντονα φαινόμενα έχουν αναφερθεί και στις Γούβες, ενώ η Πυροσβεστική βρίσκεται σε συνεχή κινητοποίηση για παροχή βοήθειας, άντληση υδάτων, κοπές δέντρων και απομάκρυνση πολιτών από σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το πεδίο, τα ρέματα αποτελούν ένα από τα βασικά προβλήματα στην περιοχή, καθώς τα μεγάλα ύψη βροχής έχουν αυξήσει απότομα τις στάθμες των υδάτων.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο Ρέθυμνο, με ισχυρές βροχοπτώσεις να έχουν οδηγήσει σε υπερχειλίσεις ποταμών, κατολισθήσεις, εγκλωβισμούς και προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Νωρίς το πρωί, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής, με τις Αρχές να καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς και τις επισκέψεις προς Ζωνιανά, Λιβάδια και την ορεινή περιοχή του Μυλοποτάμου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στην περιοχή των Ζωνιανών, ποτάμι υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί οδηγός μέσα σε όχημα. Για τον απεγκλωβισμό του χρειάστηκε η επέμβαση των Αρχών.

Στα Λιβάδια, τα ορμητικά νερά παρέσυραν τη γέφυρα του Δισκουρίου. Ένα ζευγάρι έπεσε στην κοίτη του ποταμού και τραυματίστηκε, ενώ και οι δύο μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται.

Παράλληλα, ο Δήμος Μυλοποτάμου έχει ζητήσει από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνδρομή εξωτερικών συνεργείων για το άνοιγμα των δρόμων και την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Προβλήματα και στα Ανώγεια

Σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν και στα Ανώγεια, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης, ενώ η έντονη βροχόπτωση και οι καταιγίδες προκάλεσαν κατολισθήσεις και συσσώρευση λάσπης.

Η κυκλοφορία στον δρόμο Άξος – Ανώγεια διακόπηκε προσωρινά, ενώ συνεργεία του δήμου και ιδιώτες εργολάβοι επιχειρούν για την απομάκρυνση των φερτών υλικών.

Συνολικά, μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει επιληφθεί σε 21 περιστατικά στην Κρήτη, εκ των οποίων τα 15 στο Ηράκλειο, που αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στις 09:34 το πρωί ενεργοποιήθηκε το 112 για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, με τους κατοίκους να καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Λίγο αργότερα, στις 10:02, εστάλη μήνυμα 112 και για την περιοχή του Αγίου Νικολάου, με αντίστοιχη σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων.

Παράλληλα, προειδοποιήσεις είχαν απευθυνθεί σε κατοίκους και επισκέπτες του Αγίου Νικολάου, της Ελούντας, του Μιλάτου και των Λιμνών, λόγω των επικίνδυνων συνθηκών και των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΒΟΑΚ, με τις Αρχές να ζητούν από τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα, φερτά υλικά και σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Στην περιοχή του Καστελλίου, δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ σε αρκετά σημεία η διέλευση των οχημάτων έχει καταστεί αδύνατη. Προβλήματα καταγράφονται και στις οδούς που συνδέουν το Αρκαλοχώρι με το Καστέλλι, ενώ αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας.

Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων, μεταξύ άλλων:

  • από το κοιμητήριο Θραψανού προς Ζωφόρους,
  • στην επαρχιακή οδό από τη διασταύρωση που συνδέει το Χουμέρι με τον Γαλατά,
  • στον δρόμο Γαλατά – Μπονί, μετά το γεφυράκι της Αγίας Μαρίνας.

Παράλληλα, δεν πρέπει να πραγματοποιείται διέλευση από το 1ο χιλιόμετρο Αρκαλοχωρίου – Καστελλίου, τον περιφερειακό δρόμο Καστελλίου, τη διαδρομή Μαθιά – Καστέλλι στο ύψος των Βιγλιών, καθώς και τον δρόμο Αλάγνι – Στείρωνας – Πανόραμα – Αμουργέλλες.

Στην περιοχή αναφέρθηκαν επίσης περιστατικά ανθρώπων που είχαν μεταβεί σε αγροτικές εκτάσεις και αντιμετώπισαν δυσκολίες στην επιστροφή τους, με τις Αρχές να επιχειρούν για την ασφαλή απομάκρυνσή τους.

Λόγω της έντασης των φαινομένων, έχουν κλείσει σχολικές μονάδες σε Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι, ενώ κλειστά είναι τα σχολεία και στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Αναστολή λειτουργίας αποφασίστηκε επίσης σε σχολεία σε Αγία Πελαγία και Φόδελε, περιοχές που έχουν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν προβλήματα από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, έχουν κλείσει φαράγγια και έχουν επιβληθεί περιορισμοί κυκλοφορίας σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, καθώς η διέλευση από ρέματα, χειμάρρους και σημεία όπου υπάρχουν αυξημένες ποσότητες νερού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασάκης κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν τον περιφερειακό δρόμο μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.

Στην περιοχή έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, με τον κίνδυνο πλημμυρών να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλός.

Πηγή:ert news

Κοινοποίηση