Αδελφότητα Ψαριανών: Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΥΝΑΝΠ για τα δρομολόγια του “Psara Glory”

H Αδελφότητα Ψαριανών απέστειλε σήμερα την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας με θέμα τις ακατανόητες τροποποιήσεις στα δρομολόγια του πλοίου Psara Glory
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ακόμη μία φορά , για τους προβληματισμούς μας για το πλοίο Psara Glory και την πλoιοκτήτρια εταιρεία του• γνωστοποιώντας σας προβλήματα που πάλι εχουν δημιουργηθει. Θα παραλείψουμε τις απαράδεκτες συνθήκες του ταξιδίου Χίου Ψαρών με τις τέσσερις ώρες ταξίδι και το υπερβολικό κόστος στα μεταφορικά εμπορευμάτων καθώς για αυτά τα προβλήματα έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες επιστολές μας, παρόλο που ακόμα δεν εχει δοθεί λύση.
Σήμερα διαμαρτυρόμαστε για την απαράδεκτη συμπεριφορά της εταιρείας σχετικά με τον προγραμματισμό των δρομολογίων. Βρισκόμαστε στα μέσα του Μάη και δεν υπάρχουν καταχωρημένα στο σύστημα της εταιρείας τα δρομολόγια ολόκληρου του καλοκαιριού με αποτέλεσμα υποψήφιοι επισκέπτες του νησιού μας να μην μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους από και προς την Χίο. Αυτή την πρακτική ακολουθεί χρόνια η εταιρεία και πιστεύουμε ότι αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάζει τα δρομολόγια ώστε να εκτελεί σε μία ημέρα διπλά και τριπλά ταξίδια προκειμένου να μην χάνει τα χρήματα από την επιδότηση των δρομολογίων σε περίπτωση που καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την εκτέλεση τους όπως απροκάλυπτα λέγεται απο τους ίδιους. Έτσι έχουμε το φαινόμενο πολλές φορές το πλοίο να πηγαίνει και να έρχεται άδειο μεταξύ Ψαρών και Χίου μη εξυπηρετώντας τους κατοίκους αφού φτάσαμε στο σημείο να γίνεται αναπλήρωση δρομολογίων ακόμα και ημέρες που τα καταστήματα και οι υπηρεσίες της Χίου είναι κλειστά. Ισως αναρωτηθείτε τι πειράζει εάν εκτελείται ένα δρομολόγιο που είχε μείνει ανεκτέλεστο. Ως φορολογούμενοι πολίτες σε ένα κράτος που τα έσοδα του είναι πολύ λιγότερα από τα έξοδα του θεωρούμε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος τις πρακτικές αυτές από τη στιγμή που η εκτέλεση του δρομολογίου δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους ή τις επιχειρήσεις του νησιού.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες και ενός άλλου φαινομένου καθώς τα δρομολόγια αλλάζουν όχι μόνο σε ώρες αλλά και σε προορισμό με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε παρα ελάχιστες ώρες πριν αν το πλοίο θα εκτελέσει δρομολόγιο προς τον κεντρικό λιμένα της Χίου, προς τα γειτονικά προς τα Ψαρά Λιμνιά Βολισσού ή προς το τελείως άβολο για το νησί μας λιμάνι των Μεστών.
Επιπλέον όπως θα γνωρίζετε το Psara Glory εκτελεί δύο φορές το μήνα δρομολόγιο καυσίμων και οχληρών εμπορευμάτων και αυτά ενώ θα μπορούσαν να είναι σωστά προγραμματισμένα με σταθερές ημερομηνίες μέσα στο μήνα και ενδεχομένως και μία εναλλακτική, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που ένα τέτοιο δρομολόγιο χρειάζεται, ανακοινώνεται δύο τρις μέρες πριν με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε οι κάτοικοι του νησιού να προγραμματίσουν μία επίσκεψη στην Χίο για έναν γιατρό, μία δημόσια υπηρεσία και ό,τι άλλο μας εξυπηρετεί το γειτονικό νησί, πόσο μάλλον για έναν επικείμενο επισκέπτη του νησιού μας και το προγραμματισμό των διακοπών του.
Φαινόμενο αυτής της δίχως λογικής τροποποίησης των δρομολογίων είναι και η τροποποίηση του δρομολογίου σήμερα 20 Μαΐου 2024 όπου το πλοίο αντί να εκτελέσει δρομολόγιο προς Χίο εκτελεί δρομολόγιο προς Λιμνιά ακατανόητες ώρες μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου τα οποία έρχονται στο νησί μας για να πραγματοποιήσουν συνεδρίαση. Και ρωτάμε κύριε υπουργέ είναι τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου άλλης κατηγορίας πολίτες ώστε να αλλάζει το δρομολόγιο μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν; Για ποιο λόγο δεν ταξιδεύουν από τη Χίο παρά επιλέγουν το λιμάνι της Βολισσού; Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η τροποποίηση με ανακοίνωση μόλις τρεις μέρες πριν και μάλιστα μεσολαβούντος σαββατοκύριακου που το πλοίο έτσι κι αλλιώς εκτελεί δρομολόγιο προς Λιμνιά; Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι συμπολίτες μας που θα έπρεπε σήμερα να μεταβούν στην Χίο για οποιαδήποτε λόγο όπως ένα προγραμματισμένο εδώ και καιρό ραντεβού με γιατρό να πρέπει να φύγουν είτε μέσω Βολισσού χθες καθώς ούτε η ώρα που εκτελείται σήμερα το δρομολόγιο βολεύει είτε από την Παρασκευή να διανυκτερεύσουν μία, δύο ή και τρεις μέρες στην Χιο για να μπορέσουν να επισκεφθουν τον γιατρό που έχουν προγραμματίσει.
Η επιστολή αυτή δεν αντικατοπτρίζει προσωπικές απόψεις αλλα απόψεις πολλών συμπολιτών μας οι οποίοι το τελευταίο διάστημα κατακλύζουν με σχόλια τις σελίδες της εταιρείας και του πρακτορείου των Ψαρών στα κοινωνικά δίκτυα με σχόλια αποδοκιμασίας, που εύκολα μπορείτε να διαβάσετε. Αλλά και ως συνέχεια της επίσκεψης πριν μια εβδομάδα επαγγελματιών και κατοίκων του νησιού μας στον Δήμαρχο Ψαρων για τον ιδιο θέμα.
Θεωρούμε λοιπόν ότι το υπουργείο θα πρέπει να έχει καλύτερο έλεγχο του πως εκτελούνται τα επιδοτούμενα δρομολόγια από την ανάδοχο εταιρεία και αν ο τρόπος εκτέλεσης τους είναι προς όφελος των κατοίκων και της ανάπτυξης και αειφορίας του κάθε νησιού.
Με εκτίμηση
το ΔΣ της Αδελφότητας Ψαριανών

About kymaeditor

Check Also

ΟΛΠ: Διήμερο εργαστήριο για την προετοιμασία του Κανονισμού για τα ρυμουλκά πλοία

Η ΟΛΠ Α.Ε. πραγματοποίησε διαδραστικό εργαστήριο για τη μελέτη και την προετοιμασία του Κανονισμού για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *