Σε συναγερμό και κινητοποίηση για τη σωτηρία των Ακαρνανικών Ορέων καλεί η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, καθώς οι ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες και 16 παράτυπα αδειοδοτημένοι Αιολικοί Σταθμοί (ΑΣΠΗΕ), που είναι προ των πυλών, απειλούν με μη αντιστρεπτή καταστροφή την πιο σημαντική περιοχή για τα Όρνια στην ηπειρωτική Ελλάδα, προδιαγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον για το εξόχως απειλούμενο είδος.
Η κατάσταση αυτή, βέβαια, έχει δημιουργηθεί με την «αρωγή» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και του Δασαρχείου Αμφιλοχίας. Στα παραπάνω προστίθεται και η επιδεικτική απροθυμία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να λάβει οποιαδήποτε στιβαρή δράση για να προστατεύσει στην ουσία το ίδιο του το νομοθετικό έργο, δηλαδή την Υπουργική Απόφαση «Εθνικό Σχέδιο Δράσηςγια τα πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας (γύπες)».
Το Όρνιο αποτελεί είδος χαρακτηρισμού τόσο για τη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠ) «Όρη Ακαρνανικά», όσο και για την αντίστοιχη περιοχή NATURA – Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Όρος Τσέρεκας (Ακαρνανικά)». Στα Ακαρνανικά φωλιάζουν τα 15 από τα περίπου 40 αναπαραγωγικά ζευγάρια όρνιου της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και δύο ζευγάρια Χρυσαετού, ενώ στην περιοχή διαχειμάζουν τακτικά τα μισά σχεδόν Όρνια της ηπειρωτικής Ελλάδας και άλλα σπάνια αρπακτικά, όπως ο Βασιλαετός.
Με δεδομένη τη σημασία τους για τα αρπακτικά, τους γύπες και ειδικά το απειλούμενο Όρνιο, τα Ακαρνανικά επιλέχθηκαν ως μία εκ των βασικών περιοχών υλοποίησης του έργου LIFE IP 4 NATURA, του μεγαλύτερου σε διάρκεια και χρηματοδότηση ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, που συντονίζεται από το ίδιο το ΥΠΕΝ και το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει στόχο την αντιμετώπιση -τεκμηριωμένα κρίσιμων- απειλών για τους γύπες στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Η οικολογική σημασία της περιοχής αλλά και οι εξόφθαλμες παρατυπίες που έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν σε -πλέον- εγκαταστημένα έργα στην ίδια περιοχή, δεν εμπόδισαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να επιδοθεί σε ένα (ακόμα) χρονικό αυθαιρεσίας και, με τη στήριξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να αδειοδοτήσει 15 (!) νέους Αιολικούς Σταθμούς (ΑΣΠΗΕ) της μίας ανεμογεννήτριας έκαστος, ως «ανεξάρτητα» έργα, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις και την εμφανή απόπειρα σαλαμοποίησης ενός θηριώδους έργου!
Με δεδομένο ότι η παρουσία δεκάδων ανεμογεννητριών στην περιοχή θα δημιουργήσει μια «οικολογική παγίδα» για τα Όρνια, που πλέον θα είναι καταδικασμένα να συνυπάρχουν με μία μόνιμη απειλή στον ζωτικό τους χώρο, η μετατροπή των Ακαρνανικών σε μία τεράστια βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας, είναι ένα ολέθριο σενάριο που πρέπει να αποτραπεί!
Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία διεκδικεί την ανάκληση – απόσυρση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των 16 ΑΣΠΗΕ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη διακοπή της λειτουργίας των ήδη εγκατεστημένων ανεμογεννητριών μέχρι να εφαρμοστούν άμεσα τα αυστηρά μέτρα που περιλαμβάνονται και προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους γύπες.
>> Σε αυτόν τον αγώνα, δεν περισσεύει κανείς! Γι’ αυτό, καλούμε κατοίκους των γύρω περιοχών, ορειβάτες, πεζοπόρους, φυσιολάτρες, μέλη και φίλους των περιβαλλοντικών οργανώσεων και οποιο(α)νδήποτε επιθυμεί να υπερασπιστεί τον ζωτικό χώρο για την άγρια ζωή, να συνταχθεί μαζί μας σε μια επιτόπια δράση-πεζοπορία διαμαρτυρίας στα Ακαρνανικά Όρη, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι (περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα).
>> Δείτε πώς μπορείτε να συμμετέχετε στον αγώνα για τη σωτηρία των Ακαρνανικών στο >> www.ornithologiki.gr/akarnanikaSOS.