Το ρεκόρ ανακύκλωσης της Κιμώλου

Μία εντυπωσιακή επίδοση στην ανακύκλωση πλαστικού σημειώθηκε πρόσφατα σε ένα μικρό και ανερχόμενο τουριστικά νησί των Κυκλάδων, την Κίμωλο. Συνολικά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Whywasteme», 51.242 άδειες πλαστικές φιάλες νερού και αναψυκτικών, συλλέχθηκαν μέσα σε μόλις 28 μέρες, αντί να καταλήξουν στα κοινά απορρίμματα. Πρόκειται για έναν αριθμό πλαστικών μπουκαλιών, ο οποίος αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% όλων των πλαστικών συσκευασιών νερού και αναψυκτικών που καταναλώθηκαν στην Κίμωλο, από τις 9 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Εφαρμόζοντας έναν σχεδιασμό στρατηγικής τοποθέτησης συλλεκτών στα σημεία πώλησης και κατανάλωσης νερού και αναψυκτικών και κινητοποιώντας τόσο τους επιχειρηματίες όσο και το κοινό, το Whywasteme σημείωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μάλιστα, το σύστημα που εφαρμόσθηκε δοκιμαστικά στην Κίμωλο πρόκειται να αξιοποιηθεί ως πρότυπο και για άλλα μικρά νησιά.

Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που σε μία νησιωτική περιοχή γίνεται εφικτή η συλλογή μιας τόσο μεγάλης ποσότητας πλαστικών φιαλών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των επιχειρήσεων της περιοχής.

Στο επίκεντρο του εγχειρήματος «Whywasteme» της Κιμώλου, είναι η μεγιστοποίηση της χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης των πλαστικών συσκευασιών από PET στα μικρά νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των σημαντικών επιτευγμάτων του εγχειρήματος είναι ότι οι πλαστικές φιάλες συλλέχθηκαν «καθαρές», χωρίς άλλου είδους απορρίμματα, τα οποία επιβαρύνουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Υπογραμμίζεται τέλος, ότι το σύνολο της ποσότητας που συλλέχθηκε έχει ήδη προωθηθεί προς ανακύκλωση στην Αττική. Το «Whywasteme» υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε ιδιωτικά, από την ομώνυμη ελληνική start-up σε επίσημη συνεννόηση με τον Δήμο Κιμώλου.

Πηγή:ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Δήμος Μοσχάτου -Ταύρου: «Όχι» στην εκποίηση του κτιρίου του π. ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο από το ΤΑΙΠΕΔ

Αντιφατική και άστοχη χαρακτηρίζει την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

sixteen − 10 =