Bloomberg: Καταρρέει το σχέδιο της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο

 Τρόμο στους ξένους επενδυτές προκαλεί η Ελλάδα, με αφορμή την έξοδο της χώρα μας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στα τέλη του 2014. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» σε δημοσίευμά του κρατά «μικρό» καλάθι  και όπως τονίζει «το σχέδιο της Ελλάδας να ξεφύγει από τα δεσμά του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης στην ιστορία κινδυνεύει να καταρρεύσει».

« Οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις μετοχών και ομολόγων, ωθώντας τις αποδόσεις σε επίπεδα που λειτουργούν ανασταλτικά στην προσπάθεια να βγει εκ νέου η χώρα στις αγορές» τονίζεται μεταξύ άλλων.

«Το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές”

«Το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές» αναφέρει στο Bloomberg ο Θανάσης Δρογώσης από την Prantelakis Securities. «Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια πρόωρη έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης μπορεί να αποδείξει ότι η δημοσιονομική πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα είναι μη βιώσιμη» προσθέτει.

Ειδικότερα, το πρακτορείο Bloomberg με συνεχόμενα τηλεγραφήματά του καταγράφει λεπτό προς λεπτό την αντίδραση των αγορών της τελευταίες ημέρες και η αντίδραση είναι αρνητική. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το πλάνο της Ελλάδας να βγει εκτός του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης στην Ιστορία κινδυνεύει να διαλυθεί. Οι επενδυτές για άλλη μια φορά απειλούν να αφήσουν την Ελλάδα εκτός αγορών».

«Αυτό που συμβαίνει με τα ελληνικά ομόλογα σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα έχασε την επαφή της με τις αγορές. Οι επενδυτές φοβούνται πως αν η Ελλάδα βγει τώρα εκτός προγράμματος, όλη η βελτίωση στα οικονομικά της θα είναι μη βιώσιμη», δηλώνει ευθαρσώς ο Θανάσης Δρογώσης της Pantelakis Securities SA.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το ράλι των ελληνικών τίτλων διακόπηκε από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε πως η Ελλάδα προτίθεται να εξέλθει του προγράμματος. Οι ελληνικοί τίτλοι έχασαν 11,7% τους τελευταίους μήνες και πιέζονται σε απίστευτο βαθμό. Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο επίσης ακολουθούν μια πορεία ελεύθερης πτώσης.

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Καρανίκα της Euroxx Securities SA, δύο είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτό το αρνητικό κλίμα: «Το αναπτυσσόμενο πολιτικό ρίσκο, ειδικά ενόψει της προεδρικής εκλογής, και η ανησυχία των επενδυτών για το εάν η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της εκτός μνημονίου».

Από τη μεριά της, η Citigroup ήδη από τις 4 Οκτωβρίου είχε διαμηνύσει στους επενδυτές πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της δίχως την παρουσία κάποιας εποπτεύουσας αρχής. «Η πώληση των ελληνικών ομολόγων δεν είναι ξεχωριστό γεγονός από τον φόβο των επενδυτών, παγκοσμίως, για τους τίτλους υψηλού ρίσκου. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο σοβαρή, καθώς υπάρχει και το πολιτικό ρίσκο», σημειώνει ο Αλέξανδρος Μαγκλάρεας της Triton Asset Managment.

Οι πρόωρες εκλογές είναι επί θύραις, ο ΣΥΡΙΖΑ πρεσβεύει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και οι επενδυτές δεν πείθονται με τη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση. «Αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση, είναι ακόμη μία ”χρυσή” κίνηση. Αν αυτή δεν υπάρχει, τότε θα βρίσκεται σε συνεχές αδιέξοδο».

Στο μεταξύ, η Ευρώπη βλέπει το σύνολο των μετοχών να παίρνει την κατηφόρα σε ποσοστό 11% λόγω της ελληνικής περίπτωσης, όπως σημειώνει το Bloomberg, και ήδη εκφράζονται φόβοι πως η ανάσχεση ούτε εύκολη θα είναι, ούτε άμεση.

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

ΥΠΕΞ: Η επίλυση του Κυπριακού ήταν και θα παραμείνει ύψιστη εθνική προτεραιότητα

«Συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατάληψη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *