Copernicus: Ιστορικό κύμα καύσωνα σε Καναδά και ΗΠΑ

Η παρακάτω εικόνα, η οποία ελήφθη από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-3 στις 27 Ιουνίου 2021, δείχνει τη θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους στη Βρετανική Κολομβία στον Καναδά και σε τμήματα της πολιτείας της Ουάσιγκτον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η περιοχή αυτή της αμερικανικής ηπείρου βιώνει ένα κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ.

Στο Lytton (Βρετανική Κολομβία), η θερμοκρασία έφτασε τους 47 °C στις 28 Ιουνίου και στους 49,6 °C στις 29 Ιουνίου, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ 84 ετών.

Όπως δείχνει η εικόνα, στις 18:53 UTC (τοπική ώρα 11:53) της 27ης Ιουνίου, η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους (δηλαδή η θερμοκρασία του εδάφους, η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους) σε πολλές περιοχές ήταν πάνω από 45 °C, με αποκορύφωμα τους 56 °C κοντά στο Kamloops (που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Lytton) και 63 °C στο Wenatchee στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αποστολή Copernicus Sentinel-3 μπορεί να μετρήσει τόσο τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας- SST (Sea Surface Temperature) όσο και την θερμοκρασίας στην επιφάνεια της ξηράς – LST (Land Surface Temperature). Και οι δύο μετρήσεις συμβάλλουν στην εκτίμηση κλιματολογικών δεικτών για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο

Πηγή: meteo.gr – https://meteo.gr/article_view_scientific.cfm?entryID=92

About kymaeditor

Check Also

Ο Παναμάς διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ μετά τις απειλές Τραμπ για τη Διώρυγα

Η παναμαϊκή κυβέρνηση εξέφρασε χθες Τρίτη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την ανησυχία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *