Δήμος Νίκαιας-Ρέντη, 1922-2022: 100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας

Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Η Νίκαια, στο σύνολό της, αλλά και ένα μέρος του Ρέντη (οικισμός Σταματάκη, οικισμός Απόλλων, προσφυγικές πολυκατοικίες) κατοικήθηκαν από πρόσφυγες που ήρθαν από όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη, αφού ολοκλήρωσε έναν κύκλο συναντήσεων με όλα τα προσφυγικά σωματεία, τα σχολεία και τους φορείς της πόλης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις τους, σχεδιάζει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια τους έτους.
Στόχος είναι να τιμήσει τους ανθρώπους αυτούς που έχασαν το βιος τους και έχτισαν από την αρχή τη ζωή τους με αξιοπρέπεια, διαπρέποντας σε όλους τους τομείς.
Στόχος  είναι επίσης να μάθει η νέα γενιά την ιστορία της πόλης , εστιάζοντας όχι στην απώλεια, αλλά στη δημιουργία. Γιατί αυτή η πόλη έγινε από πρόσφυγες που κατάφεραν να κάνουν τον πόνο και την απώλεια, δημιουργία.
“Το 2022 θα είναι λοιπόν, ένα έτος αφιερωμένο στη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Με δράσεις στα σχολεία, στους προσφυγικούς συλλόγους, στα θέατρα, τις πλατείες, τις γειτονιές της πόλης.
Σας καλούμε να τιμήσουμε τους προγόνους μας που χάθηκαν. Αλλά και τους προγόνους μας έφτασαν εδώ. Που αγωνίστηκαν, έχτισαν μια νέα πόλη, μια νέα ζωή και κράτησαν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά τους. Τις μικρές και τις μεγάλες αναμνήσεις τους που συνθέτουν την ιστορία της πόλης μας…”, αναφέρει ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη.

About kymaeditor

Check Also

Τα ριζικά του Κλήδονα και τις φωτιές του ‘Αη Γιάννη αναβιώνει ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

Το παραδοσιακό έθιμο του Κλήδονα ζωντανεύουν τα ΚΑΠΗ Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη την Πέμπτη 20 Ιουνίου  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *