Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς  και Νήσων: Αρχαιολογικός  περίπατος  στα  Μακρά Τείχη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς  και Νήσων,  στο πλαίσιο του εορτασμού της εκδήλωσης «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2024»,  σας προσκαλεί στην εκδήλωση/αρχαιολογικό περίπατο  που διοργανώνει την Κυριακή  26 Μαϊου   2024 με τίτλο:   

«Αρχαιολογικός  περίπατος  στα  Μακρά Τείχη: νεκροταφεία, κτήρια και δρόμοι ».

Τα Μακρά Τείχη συνέδεαν την Αθήνα με το κεντρικό της λιμάνι, τον Πειραιά, και αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα  οχυρωματικά έργα στην αρχαία Αττική.

Ταυτοχρόνως συμβόλιζαν την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της Αθήνας και την μετατροπή της σε ναυτική και πολιτική υπερδύναμη, καθ’ όλη τη διάρκεια της κλασικής αρχαιότητας.

Σήμερα τα ερείπια του βόρειου Μακρού Τείχους σώζονται κάτω από τη σύγχρονη Λεωφόρο Αθηνών- Πειραιώς και στην οδό Κύπρου, στις περιοχές των Καμινίων, του Αγίου Ιωάννου Ρέντη, του Μοσχάτου και του Ταύρου.

Τμήματα του νοτίου σκέλους των Μακρών Τειχών, του λεγόμενου Διαμέσου Τείχους, έχουν αποκαλυφθεί σποραδικά κατά μήκος του άξονα των γραμμών του ΗΣΑΠ, στον Ταύρο, το Μοσχάτο και στην περιοχή του Νέου Φαλήρου.

Μέσα από τις αφηγήσεις των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Πειραιώς και Νήσων, θα δοθεί η δυνατότητα στους περιπατητές της αρχαιολογικής διαδρομής να  κατανοήσουν και να αναπλάσουν την  αρχαία  τοπογραφία  της  πεδιάδας  μεταξύ  της  Αθήνας  και  του Πειραιά, καθώς  θα  επισκεφθούν  θέσεις  όπου  διατηρούνται  όχι  μόνο  τμήματα των Μακρών Τειχών αλλά και κατάλοιπα ταφικών μνημείων, κτηρίων, ιερών και  δρόμων που τα  πλαισίωναν.

Σημείο συνάντησης: Σταθμός ΗΣΑΠ «Ταύρος» (εκδοτήρια εισιτηρίων) και ώρα συνάντησης 10:15  το πρωί – (διάρκεια περιπάτου περίπου 4 ώρες).

Ελεύθερη  συμμετοχή 

Πληροφορίες: 

Δρ. Άννα – Μαρία Αναγνωστοπούλου, αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων , 210 – 45.90.711

Γιάννης  Συρόπουλος, αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων,

τηλ: 210 – 45.90.705

Ειρήνη Σκιαδαρέση, αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων,

τηλ: 210 – 45.90.712

About kymaeditor

Check Also

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα και αύριο στην έξοδο της λεωφ. Κηφισού προς Πειραιά

Από την Αστυνομία ανακοινώθηκε ότι λόγω εκτέλεσης εργασιών στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση κατεστραμμένων και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *