Ημέρες θάλασσας

Εκδήλωση βράβευσης Στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκδήλωση στην οποία τιμήθηκαν οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την προσφορά τους στην διάσωση ανθρώπων, στην φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς και στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος στην θάλασσα.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης: «Σήμερα τιμούμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν καθημερινά σε όλες τις Ελληνικές θάλασσες διασώζοντας χιλιάδες ανθρώπους, καταπολεμώντας το οργανωμένο έγκλημα».

Εξάλλου στην ίδια εκδήλωση ο κ. Πλακιωτάκης βράβευσε και πέντε σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας για το θάρρος τους, καθώς διέσωσαν δεκάδες συνανθρώπους τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ειδικότερα στην διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Κεντρικοί Λιμενάρχες και Λιμενάρχες του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στελέχη του που επιχειρούν κυρίως στην ίδια περιοχή, με πλωτά μέσα και περιπολικά ανοικτής θαλάσσης.

Επίσης τιμήθηκαν για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην προστασία των θαλασσίων συνόρων, της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος:

Ο Επίτιμος Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Ελληνικής – Ακτοφυλακής, Ναύαρχος Λ.Σ. ε.α. Θεόδωρος Κλιάρης,

Ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης, Υποναύαρχος Λ.Σ. Τρύφωνας Κοντιζάς, καθώς και

Ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, Πλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Χριστιανός για το ιδιαίτερα σημαντικό επιχειρησιακό έργο του.

Όπως είναι ήδη γνωστό περισσότεροι από 40.000 συνάνθρωποί μας διασώθηκαν από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής την τελευταία τετραετία σε περισσότερα από 1.200 περιστατικά.

Επίσης, από το 2019 έως και σήμερα, σε περισσότερες από 1.800 υποθέσεις, έχουν κατασχεθεί 884 τόνοι κατεργασμένης κάνναβης, 1.485 τόνοι ακατέργαστης κάνναβης, 619 τόνοι κοκαΐνης και περίπου 5 τόνοι ηρωίνης.

Ως προς την δίωξη του λαθρεμπορίου, από το 2019 έως και σήμερα, σε 330 υποθέσεις, έχουν συλληφθεί 405 άτομα, ενώ έχουν κατασχεθεί 46 εκατ. τσιγάρα και 12,385 τόνοι καπνού, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 13 εκατ. ευρώ διαφυγόντες δασμούς.

Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης

Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στην διάρκεια της ομιλίας του μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και είναι αποφασισμένη να τα προστατεύσει.

Η Ελλάδα, πλέον πράττει το αυτονόητο. Προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της. Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος δρουν με αποφασιστικότητα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με προτεραιότητα το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η Τουρκία αφήνει ανενόχλητα τα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, που όχι μόνο εκμεταλλεύονται δυστυχισμένους συνανθρώπους μας, αλλά και τους εκθέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο δεν θα υπήρχε, αν η Τουρκία τηρούσε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν οι τουρκικές αρχές έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Τα αποτελέσματα του έργου του Λιμενικού Σώματος είναι εντυπωσιακά.

Η μείωση των μεταναστευτικών ροών, σε σχέση με το 2019, ξεπερνά το 80%.

Μόνο την τελευταία τετραετία, διασώθηκαν, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, πάνω από 40.000 συνάνθρωποι μας.

Εξαρθρώθηκαν 19 κυκλώματα και έχουν συλληφθεί πάνω από 450 διακινητές.

Με 5.000 επιχειρήσεις, καταπολεμήθηκε η παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα.

Πίσω από τα πολλά και πολύ σημαντικά επιτεύγματα του Λιμενικού Σώματος, κρύβεται μια συστηματική, συλλογική προσπάθεια πάρα πολλών ανθρώπων, στους οποίους ανήκει και αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Αυτούς τους ανθρώπους τιμάμε σήμερα. Τιμούμε το αίσθημα ευθύνης και την τόλμη τους να επιχειρούν καθημερινά, ξεπερνώντας συχνά επικίνδυνες καταστάσεις, σε όλο το φάσμα του εύρους των αρμοδιοτήτων τους. Τιμούμε τον ανθρωπισμό και την υπερπροσπάθεια τους να σώσουν ανθρώπινες ζωές, που – δυστυχώς τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών, θέτουν καθημερινά σε θανάσιμο κίνδυνο».

Εξάλλου ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στην βράβευση των πέντε σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας που διέσωσαν συνανθρώπους τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Τιμάμε, επίσης, 5 νέους ανθρώπους, που σε μία τραγική στιγμή για την πατρίδα μας, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, δεν λογάριασαν τον κίνδυνο, δεν υπολόγισαν τη δική τους ασφάλεια, και έσπευσαν να βοηθήσουν, σώζοντας δεκάδες συνεπιβάτες τους.

Ο Ανδρέας Αλικανιώτης, ο Μιχάλης Κλάψης, ο Αντώνης Σαράπης, ο Διαμαντής Προεστός και ο Δημήτρης Αράπης φοιτητές της σχολής Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Νέας Μηχανιώνας, με τη στάση τους, δίνουν μια αχτίδα ελπίδας, μέσα στην τραγωδία που ζήσαμε. Νέοι άνθρωποι που νοιάζονται για το συνάνθρωπο, που δεν υπολογίζουν τον κίνδυνο προκειμένου να βοηθήσουν, που δρουν με αυτοθυσία, αλτρουισμό και αποφασιστικότητα».

About kymaeditor

Check Also

Απόφαση καθορισμού των ορίων των κατοικημένων παραλιακών περιοχών και απαγόρευση αγκυροβολίας σκαφών σε περιοχή δικαιοδοσίας του Λ/Χ Σαρωνικού

Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού καθορίζονται τα όρια των κατοικημένων παραλιακών περιοχών στην περιοχή δικαιοδοσίας του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *