Αυτοδιοίκηση

ΕΛΤΑ: Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί»

Του · · 1 λεπτό ανάγνωσης
Έναν αιώνα μετά, οι «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί», που δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν τους πρόσφυγες του 1922, αποτυπώνονται σε γραμματόσημα που διηγούνται πώς το δράμα και η πίκρα μετουσιώθηκαν σε κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε προ ημερών  στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.
Η αναμνηστική σειρά αναφέρεται στους προσφυγικούς συνοικισμούς 4 Δήμων της Αττικής, συγκεκριμένα, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Καισαριανής, Βύρωνα και Νέας Ιωνίας και η έκδοση της, αποτελεί μικρό φόρο τιμής και μνήμης σε ένα από τα κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας κάτι που εμείς στη Νίκαια το ζήσαμε με την εγκατάσταση περίπου 50.000 προσφύγων.
Η Σειρά επιχειρεί να φωτίσει μία διαφορετική πτυχή της μεγάλης τραγωδίας: την επόμενη μέρα του ξεριζωμού και τις συνθήκες διαβίωσης και δραστηριοποίησης των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Αττική.
Στο γραμματόσημο για την Κοκκινιά, εικονίζονται δύο πρόσφυγες με παραπομπή στην ειδικότητα του τεχνίτη. Σύμφωνα με τον ιστορικό ερευνητή Δρ. Μενέλαο Χαραλαμπίδη, η πλειοψηφία των προσφύγων που εγκαταστάθηκε μετά το 1922 στην ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας αφορούσε τεχνίτες υψηλής κατάρτισης γεγονός που τους έκανε περιζήτητους στους τότε Δήμους της Αττικής.
Κοινοποίηση