Η Δημοκρατία των Μαλδίβων αποτελείται από μια αλυσίδα περίπου 1200 μικρών κοραλλιογενών νησιών, τα οποία ομαδοποιούνται σε ομάδες ατολών – διάσπαρτες σε 90 000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού. Στην εικόνα φαίνονται ορισμένα από αυτά τα μικρά νησιά, με τα τιρκουάζ χρώματα να απεικονίζουν τα καθαρά, ρηχά νερά και τους κοραλλιογενείς υφάλους, σε αντίθεση με τα σκοτεινά χρώματα του Ινδικού Ωκεανού.
Το Μαλέ, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Βόρειας Ατόλης του Μαλέ, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί στα δεξιά της εικόνας. Το νησί είναι αρκετά μικρό για να περπατηθεί σε περίπου μία ώρα, με τα περισσότερα αξιοθέατα να βρίσκονται συγκεντρωμένα στη βόρεια ακτή του. Έχοντας πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων και έκταση περίπου οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Μαλέ είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο και η πόλη καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το νησί.
Με περισσότερο από το 80% της γης των Μαλδίβων να βρίσκεται σε ύψος χαμηλότερο από ένα μέτρο πάνω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας, οι Μαλδίβες έχουν το χαμηλότερο υψομετρικά έδαφος από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Αυτό καθιστά το αρχιπέλαγος ιδιαίτερα ευάλωτο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Ως απόκριση αυτής της αυξανόμενης απειλής, οι Μαλδίβες εντείνουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των νησιών της χώρας, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή του τεχνητού νησιού Hulhumalé – ορατό βορειοανατολικά του αεροδρομίου Hulhulé.
Το νησί έχει κατασκευαστεί με άντληση άμμου από το βυθό της θάλασσας σε μια βυθισμένη κοραλλιογενή πλατφόρμα, και υψώνεται περίπου 2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ανακτημένη γη παρέχει λίγο πολύ απαραίτητο χώρο και θα βοηθήσει επίσης στην κάλυψη της βιομηχανικής και εμπορικής ανάπτυξης του Μαλέ.
Τα δορυφορικά δεδομένα έδειξαν ότι ο παγκόσμιος ωκεανός αυξήθηκε, κατά μέσο όρο, 3 mm ετησίως τα τελευταία 25 χρόνια. Η θέρμανση των ωκεάνιων υδάτων, η τήξη των παγετώνων και η μείωση των πάγων καθιστά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας πραγματική απειλή για χαμηλά νησιά όπως οι Μαλδίβες.
Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος – ESA Earth from Space