Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δεν βγαίνει ο χειμώνας αν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα πραγματικής στήριξης

Μέτρα πραγματικής στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας ζητεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εν όψει της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, προειδοποιώντας πως διαφορετικά «ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι δύσκολος, αλλά καταστροφικός» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δημόσια κάνει λόγο για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων, τότε καταλαβαίνουμε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που εκτιμούν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος από το 1945 και μετά» αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Περιμένουμε λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει από τη Δ.Ε.Θ. μέτρα πραγματικής στήριξης της κοινωνίας, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη διάσωση των επιχειρήσεων» τονίζει, συμπληρώνοντας πως «είναι ώρα να σταματήσουν τα επιδόματα και να δούμε δράσεις για την συγκράτηση των τιμών».

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, με τα σημερινά δεδομένα οι εργαζόμενοι των 713 ευρώ ή οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 και 600 ευρώ αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας και στις υψηλότερες τιμές ακόμα και βασικών αγαθών. «Οδηγούμαστε δηλαδή σε φτωχοποίηση ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού. Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα στηρίξουν τη λειτουργία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω της κατανάλωσης, την ώρα που δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες;» αναρωτάται.

«Άρα είναι επόμενο να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση τζίρου αυτών των επιχειρήσεων. Και η ανησυχία μεγαλώνει καθώς όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες φορέων επιχειρηματικότητας, εκτιμάται ότι το 30% των επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Με επιχειρήσεις να είναι έτοιμες να βάλουν λουκέτο και με μεγάλο αριθμό πολιτών που θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το πιθανότερο είναι να δούμε να απειλείται η κοινωνική συνοχή με εντονότατες διαμαρτυρίες στους δρόμους» συνεχίζει ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Μοναδικός τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, είναι η αλλαγή του μίγματος πολιτικής που εφαρμόζεται έως σήμερα.

Ποια μέτρα προτείνει το ΕΕΑ

Ορισμένα από τα μέτρα που έχει προτείνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι:

  • Την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, μέτρο το οποίο εφαρμόζεται ήδη από χώρες της Ε.Ε., ενώ μελετάται και σε επίπεδο Ένωσης.
  • Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να διατηρηθούν οι μίνιμουμ αντοχές των καταναλωτών
  • Τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, ώστε να μη λείψουν απαραίτητα είδη από τα νοικοκυριά.
  • Τη θέσπιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

About kymaeditor

Check Also

ΓΣΕΕ: Πώς αμοίβεται για τους εργαζόμενους η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

H ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr ενημερώνει τους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *