Γιώργος Ιωακειμίδης, υπ. περιφερειάρχης Αττικής: Δεν έχω σκέτη εμπειρία, έχω τρόπο δουλειάς

Η πρώτη μου απόφαση ως περιφερειάρχη, θα είναι η διενέργεια Διαχειριστικού Ελέγχου, μετά το έλλειμμα των 100 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει το Ταμείο της Περιφέρειας χωρίς να έχει παραχθεί κάποιο σημαντικό έργο, αναφέρει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας την ανάγκη ενός ορθολογικότερου τρόπου διαχείρισης των πόρων, με όρους διαφάνειας και ανταποδοτικότητας αλλά και την εκπόνηση ενός συνολικού master plan των υποδομών της Αττικής στην «εποχή της κλιματικής κρίσης».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αττικός κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» με την εμπειρία και τη γνώση που απέκτησε κατά τη 41ετή θητεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρουσιάζει καινοτόμες και βιώσιμες προτάσεις αντιμετώπισης άκρως βασανιστικών ζητημάτων για τους πολίτες του λεκανοπεδίου (κυκλοφοριακό, Υγεία Ασφάλεια). Μας αποκαλύπτει το «μυστικό» της επιτυχημένης διοίκησής του, επί τρεις περίπου 10ετίες στη Δημαρχία Νίκαιας-Ρέντη, περιοχές τις οποίες έβγαλε από τη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» στο προσκήνιο, όπως σημειώνει ερωτηθείς για το βασικότερο έργο του. Υπογραμμίζει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Περιφερειακού Σχεδιασμού του. Καταλογίζει στους συνυποψηφίους του, κομματικές εξαρτήσεις και δεσμεύσεις. Δηλώνει απόλυτα έτοιμος να αναλάβει το πολυσύνθετιο έργο της Περιφέρειας Αττικής καθιστώντας την συνεταίρο των δήμων και της κυβέρνησης και όχι εκβιαστή των πρώτων και υπάλληλο της δεύτερης, όπως αναφέρει.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με το συνδυασμό «Αττικός κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» Γιώργος Ιωακειμίδης

 

Ερ: Κύριε Ιωακειμίδη η πολυετής εμπειρία σας στην Τοπική Αυτοδιοικηση εγγυάται τη γνώση και την ικανότητα για την υλοποίηση πολύ μεγάλης κλίμακας έργων που αναλαμβάνει η Περιφέρεια;

 

Απ: Εκλέγομαι 29 χρόνια ως δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, με ποσοστά της τάξης του 65%. Έχοντας συμπληρώσει 7 ολόκληρες θητείες, απέδειξα τι σημαίνει στην πράξη επιτυχημένη δημοτική διοίκηση. Όταν ανέλαβα τον Δήμο Ρέντη, η περιοχή μαστιζόταν από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση. Προσέλκυσα την τεράστια επένδυση του Village και του Allou που δημιούργησε 3.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Και έβαλα το 70% του δήμου στο σχέδιο πόλης που λέγαμε προηγουμένως. Ο Ρέντης μπήκε στον οικιστικό ιστό και εκτινάχθηκε. Το 2011 ανέλαβα και δήμαρχος Νίκαιας που ήταν τότε ο τρίτος πιο χρεωμένος δήμος στην Ελλάδα, με χρέη 90 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα τον παραδίδω οικονομικά πλήρως τακτοποιημένο, με 8 εκατομμύρια αποθεματικό στα ταμεία. Εν προκειμένω, μιλάνε τα γεγονότα. Δεν έχω σκέτη εμπειρία έχω τρόπο δουλειάς.

 

Ερ: Μετά από 41 χρόνια σταθερής θητείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που αφήσατε στον τόπο σας και ποιο το μυστικό που κερδίσατε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών σας;

 

Απ: Το σημαντικότερο που έκανα είναι ότι πήρα δυο περιοχές (τη Νίκαια και τον Ρέντη) που βρίσκονταν στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» και τις έβγαλα στο προσκήνιο, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Το «μυστικό» μου είναι ότι η Αυτοδιοίκηση είναι η δουλειά μου και μου αρέσει.. Ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτήν και γι’ αυτό την ξέρω καλά. Πολύ καλά. Μια δουλειά που την ξέρεις πολύ καλά, την κάνεις και καλά.

 

 

Ερ: Διαπιστώνουμε ότι νοιαζόσαστε για τον κόσμο και σας το ανταποδίδει. Εκτός από την ενίσχυση των υφιστάμενων κοινωνικών Δομών και υπηρεσιών έχετε κάποιο σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων αλλά και των ευάλωτων νοικοκυριών και συμπολιτών μας που μαστίζονται από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και την ανεργία;

 

Απ: Πρωτίστως θα νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά της Περιφέρειας για να πάνε τα χρήματα του κόσμου εκεί που πρέπει. Η διοίκηση Πατούλη παρέλαβε την Περιφέρεια με πλεόνασμα και την παραδίδει με έλλειμμα 100 εκατομμυρίων, χωρίς να έχει κάνει κανένα μεγάλο έργο. Δεσμεύομαι ότι η πρώτη μου απόφαση ως περιφερειάρχη θα είναι η διενέργεια Διαχειριστικού Ελέγχου. Η Περιφέρεια πρέπει να στηρίξει τους δήμος σε ό,τι αφορά τόσο τις προνοιακές παροχές όσο και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το να έχει δημόσιο παιδικό σταθμό στη γειτονιά είναι για τον πολίτη παροχή πολλαπλάσιας αξίας και σημασία από το κόστος που αυτός συνεπάγεται για τη Διοίκηση. Να βάλουμε λοιπόν τον πολίτη στο επίκεντρο. Αλλά να κάνουμε και κάτι άλλο. Να προσελκύσουμε επενδύσεις για την Αττική. Είναι δουλειά της Περιφέρειας να προσελκύσει επενδυτές, να τους βοηθήσει με τη γραφειοκρατία, να τους διασφαλίσει τις αναγκαίες υποδομές. Καλά είναι τα επιδόματα, αλλά ακόμα καλύτερες είναι οι δουλειές.

 

 

Ερ: Τις τελευταίες ημέρες εξαγγέλλετε σχέδια και προτάσεις για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων, που προκάλεσαν αίσθηση. Μεταξύ αυτών η δημιουργία Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Έχετε διερευνήσει τη δυνατότητα υλοποίησής του με χρονοδιάγραμα και κοστολόγιο;

 

Απ: Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί κατάφερα να βάλω στην ατζέντα την ανάγκη δημιουργίας δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Αυτό είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα του αυτοδιοιηκητικού, να βάζει δηλαδή σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών. Είναι απαράδεκτο οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής νη μη διαθέτουν δημόσιο νοσοκομείο. Υπέδειξα επίσης τον χώρο του παλιού ΚΕΘΕΑ στη Ραφήνα ως το κατάλληλο σημείου για το νέο νοσοκομείο. Περιμένω τώρα την απάντηση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας που έχουν την αρμοδιότητα για τη δημόσια Υγεία. Περιμένω, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να πιέζω. Όπως επίσης δεν σημαίνει ότι η Περιφέρεια δεν θα συμμετέχει γιατί νοσοκομείο δεν είναι μόνο τα κτήρια, είναι υποδομές, δρόμοι, εξοπλισμός, χορηγίες, πολλά πράγματα. Χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις.

 

 

Ερ: Η Πολιτική Προστασία είναι ένα μείζον και πολυπαραγοντικό ζήτημα το οποίο, εφόσον εκλεγείτε περιφερειάρχης οφείλετε να αντιμετωπίσετε άμεσα και αποτελεσματικά, με προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα που ακολουθούν ρυθμούς άλλης πραγματικότητας, πώς θα ανταπεξέλθετε;

 

Απ: Έχω θέσει το θέμα από τον Φεβρουάριο. Για να βρεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις έχω προτείνει τη διοχέτευση του 1% του ΦΠΑ που καταβάλλεται στην Αττική σε ένα Ταμείο για τις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας -πρόκειται για ένα ποσό 500 εκατομμυρίων ετησίως. Χρειάστηκε ο Daniel για να αρχίσει να συζητιέται.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και η δημιουργία νέων, ανθεκτικών απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, δεν είναι κάποιου είδους «πολυτέλεια». Είναι απόλυτη ανάγκη για να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες των πολιτών. Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε γρήγορα.

Να βάλουμε τάξη στο χάος που αφήνει η διοίκηση Πατούλη, η οποία έχει αφήσει να βαλτώσουν 40 αντιπλημμυρικά έργα και πιστώσεις 85 εκατομμυρίων.

Πρέπει επίσης να κάνουμε ένα συνολικό master plan των υποδομών της Αττικής στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Πρώτα μελετάμε και μετά χτίζουμε. Αλλά δεν θα καταφέρουμε πολλά πράγματα αν δεν αλλάξουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι το θεσμικό πλαίσιο. Αυτή τη στιγμή ένα αντιπλημμυρικό έργο θέλει για να ολοκληρωθεί πέντε με δέκα χρόνια. Με αυτούς τους ρυθμούς δεν πάμε πουθενά.

Το δεύτερο είναι αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις στην Πάρνηθα για να υπάρχει ανάσχεση της ροής στον Κηφισό και κυριολεκτικά χθες, να γίνει ο καθαρισμός των εκβολών και της κοίτης του από φερτά υλικά.

 

 

Ερ: Μιλήσατε για σχέδιο αποσυμφόρησης και άμβλυνσης του κυκλοφοριακού του μόνιμου βραχνά εκατοντάδων χιλιάδων οδηγών στους δρόμους αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Ποια και κατά πόσο εφικτή είναι αυτή η λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα;

 

Απ: Δεν είναι γνωστό στους πολίτες, αλλά η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για 1.500 χλμ οδικού δικτύου στην Αττική, στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλες οι μεγάλες λεωφόροι: Κηφισού, Παραλιακής, Κατεχάκη, Αλεξάνδρας, Κηφισιάς κ.α. Έχω καταθέσει στον προεκλογικό διάλογο ένα σχέδιο για το Κυκλοφοριακό με 7 μεγάλες παρεμβάσεις:

1. Εφαρμογή της μελέτης για τον Κηφισό, έργα διάνοιξης σε 6 σημεία και πλατφόρμες απομάκρυνσης οχημάτων. 2. Ψηφιακός συντονισμός σηματοδοτών σε πραγματικό χρόνο. 3. Μεταφορά των ΚΤΕΛ σε νέο σταθμό. 4. Παρκινγκ μεταφορών στα Νέα Λιόσια. 5. Ολοκλήρωση έργων ηλεκτροφωτισμού και οδικής ασφάλειας. 6. Συντήρηση 108 γεφυρών. 7. Κυκλοφοριακές μελέτες για Μεσογείων, Κατεχάκη, Παραλιακή.

 

Χαίρομαι προσωρινά και θυμώνω ταυτόχρονα που ο υπουργός προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε μέτρα για τον Κηφισό. Χαίρομαι γιατί θα ανακουφίσουν λίγο τους ανθρώπους. Θυμώνω, γιατί τα θυμούνται μια βδομάδα πριν τις εκλογές, θυμώνω γιατί κάνουν τη δουλειά της σημερινής ανίκανης Περιφέρειας.

 

 

Ερ: Τα απορρίμματα. Το επόμενο τεράστιο πρόβλημα του λεκανοπεδίου για το οποίο επανειλημμένα έχετε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Έχετε βιώσιμη πρόταση για την περαιτέρω αποκεντρωμένη διαχείριση τους, καθώς στενεύουν ασφυκτικά τα όρια της Φυλής;

 

Απ: Η διοίκηση Πατούλη άφησε 4 χρόνια να περάσουν χωρίς να κάνει τίποτα για τα απορρίμματα. Εξάντλησε την προσπάθεια στην προώθηση της ανακύκλωσης των πρασίνων και των βιοαποβλήτων για την παραγωγή κομπόστ. Ακύρωσε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής για έναν καινούργιο, ο οποίος ακόμη βρίσκεται στα χαρτιά. Η Φυλή έχει 1,5 χρόνο ζωής. Αντί να κάνουμε ανακύκλωση στην πηγή σε 900.000 τόνους απορριμμάτων όπως προβλεπόταν, ανακυκλώνουμε μόλις 150.000. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα για ευρωπαϊκή χώρα.

Πρέπει λοιπόν να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή των σχετικών Μονάδων επεξεργασίας και να ενισχυθούν οι δήμοι ώστε να αυξηθεί η ανακύκλωση στην πηγή και η κομποστοποίηση στο σπίτι. Για τα απορρίμματα μία είναι η οικολογική ευρωπαϊκή λύση: η ανακύκλωση.

 

Ερ: Στις πρώτες σας, προτεραιότητες διευθέτησης εντάσσεται και ο «Χωρικός σχεδιασμός σε Ανατολική και Δυτική Αττική», με ποιο τρόπο θα τον δρομολογήσετε;

 

Απ: Ως μηχανικός γνωρίζω καλά ότι δεν μπορεί να χτίσεις χωρίς να έχεις κάνει μελέτη πρώτα. Στην Αττική έχουμε κάνει το αντίθετο. Τη μεν Δυτική Αττική τη χρησιμοποιούμε ως πίσω αυλή, όπου τοποθετούμε τις οχληρές δραστηριότητες. Η δε Ανατολική Αττική είναι ένα πολεοδομικό συγκρότημα που προέκυψε από την άναρχη συνένωση χωριών και οικισμών. Χωρικός σχεδιασμός σημαίνει ορθολογική τοποθέτηση των οικονομικών και κοινωνικών λειτουργιών, δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, και εξασφάλιση για τους πολίτες δημόσιων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Ξεκινάμε και εδώ με τις αναγκαίες μελέτες. Αν αναλάβω την Περιφέρεια, οι πολίτες θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι δεν θα γίνεται τίποτα χωρίς σχέδιο. Πρέπει να τελειώσουμε επιτέλους με τη λογική του άρπα-κόλλα.

 

 

Ερ: Αποδίδετε στους αντιπάλους σας το «μειονέκτημα» της κομματικής εξάρτησης. Ωστόσο το βασικό κορμό της ομάδας σας αποτελούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ έχετε και από τον χώρο της οικολογίας μέχρι τη λεγόμενη «σκληρή» Δεξιά. Εκτιμάτε ότι στην πορεία δεν θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις μειώνοντας τη δύναμη σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

 

Απ: Και πάλι εδώ μιλάνε τα γεγονότα. Το 2019 εκλέχτηκα για έβδομη φορά με 65%. Αυτά τα νούμερα δεν τα φτάνεις αν δεν είσαι υπερκομματικός και αν δεν έχεις διοικήσει με αποτελεσματικότητα. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι τόπος συγκλίσεων και συνεργασίας των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης -αρκεί βέβαια να είναι όλοι εντός του δημοκρατικού τόξου. Είναι στο job description του αυτοδιοικητικού να δημιουργεί αυτές τις συγκλίσεις και συνεργασίες. Εγώ έχω αποδείξει ότι μπορώ να το κάνω.

Όλοι αυτοί που μπερδεύουν κόμματα στην αυτοδιοίκηση δηλητηριάζουν την ουσία της.

Πηγή:ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Εντείνεται η προβολή της Πάρου στα διεθνή ΜΜΕ

Σε εκστρατεία προβολής του νησιού έχει επιδοθεί ο Δήμος Πάρου, μέσω επαφών με επαγγελματίες του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *