«H Ελλάδα πέτυχε την έξοδο από την κρίση»

 Τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοακίν Αλμούνια συνάντησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας στο Ζάππειο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ανταγωνισμού. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά σημάδια ισορροπίας και ανάκαμψης» της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και επεσήμανε ότι «είμαστε κοντά σε μια Τραπεζική Ένωση».

Από την πλευρά του ο Χοακίν Αλμούνια τόνισε πως «η Ελλάδα έχει ακολουθήσει τον σωστό δρόμο και θα τα καταφέρει στο τέλος να βγει από την κρίση».

Αναλυτικά η ομιλία Στουρνάρα

«Είναι τιμή για εμένα να βρίσκομαι σε μια διοργάνωση όπου συμμετέχουν ακαδημαϊκοί εγνωσμένου κύρους, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δικαστικοί και άτομα με βαθιά γνώση και εξειδίκευση στους τομείς του Ανταγωνισμού και των Κρατικών Ενισχύσεων.

Οι τελευταίοι μήνες ήταν εξαιρετικά δύσκολοι, αλλά και ιδιαίτερα παραγωγικοί. Η Ελλάδα, ανέλαβε τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούσα ταυτόχρονα μια χώρα σε πρόγραμμα επίπονης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η ελληνική Προεδρία έδωσε μεγάλη έμφαση στην αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να αυξηθεί η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας της Ευρώπης.

Κατά τους πρώτους μήνες της Προεδρίας μας αντιμετωπίσαμε και φέραμε σε πέρας μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις.

Να ξεκινήσω με την πιο σημαντική επιτυχία μας, τη συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών, που αποτελούσε βασική μας προτεραιότητα. Μετά την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, η Τραπεζική Ένωση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στόχους-προκλήσεις για την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης.

Πλέον είμαστε πιο κοντά σε μια Τραπεζική Ένωση που θα εγγυάται τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη ρευστότητα, και την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα ήδη στο πρώτο τρίμηνο πετύχαμε συμφωνία σε 4 σημαντικά και δύσκολα νομοθετήματα, την Οδηγία και τον Κανονισμό για τις αγορές χρηματοπιστωτικών µέσων(MiFID και MiFIR), την Οδηγία για τους ΟΣΕΚΑ (UCITS), την Οδηγία σχετικά με τους Λογαριασμούς Πληρωμών (PAD) και τον Κανονισμό που αφορά κανόνες διαφάνειας στα Επενδυτικά Προϊόντα για Ιδιώτες Επενδυτές (PRIIPs).

Κατά το δεύτερο μισό της, η Ελληνική Προεδρία θα εστιάσει στο να προωθήσει μια σειρά από πολύ σημαντικούς φακέλους, όπως ενδεικτικά αναφέρω το benchmarks, δηλαδή τους δείκτες αναφοράς σε χρηματοπιστωτικά μέσα και συμβάσεις, το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και τα Μακροπρόθεσμα Χρηματοδοτικά Εργαλεία και σε τεχνικό επίπεδο για μια σειρά άλλων φακέλων, όπως ο φάκελος Payment Services Directive II (Οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών) και ο Κανονισμός για τις πολυμερείς διατραπεζικές προμήθειες (MIFs).

Πέρα όμως από τη σημαντική πρόοδο στα θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, η Ελλάδα κατάφερε –και αυτό το αναγνωρίζουν πλέον και οι πιο επικριτικοί φίλοι και εταίροι μας- να πετύχει την έξοδο από την κρίση.

Μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ισορροπίας και ανάκαμψης.

Σήμερα βγαίνουμε για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια στις αγορές. Πλέον και για τη μετέπειτα πορεία μας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να δώσουμε προοπτική και ευημερία στους πολίτες αυτής της χώρας οι οποίοι έχουν υποστεί βαρύτατες τις συνέπειες της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο στόχος μας περνάει μέσα από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε πραγματικούς όρους τιμών, του ανοίγματος των αγορών, των κλειστών επαγγελμάτων, της δημιουργίας νέων καινοτόμων προϊόντων»

«Διαδικασία δημιουργίας νέου προτύπου ανάπτυξης»

Συνεχίζοντας είπε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας νέου προτύπου ανάπτυξης με στόχο να γίνει εξωστρεφής και φιλική για τις επιχειρήσεις.

Ένα τέτοιο πρότυπο θα αξιοποιήσει πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας δηλ. τη γεωγραφία και το κλίμα, τον πολιτισμό, τους φυσικούς πόρους, αλλά πάνω από όλα το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερες αυτές στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό, το σύστημα υγείας και στη φορολογική διοίκηση.

Είναι χαρακτηριστικό, πως τα τελευταία χρόνια ο ΟΟΣΑ κατατάσσει σταθερά την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στην υιοθέτηση των προτάσεών του για πολιτικές που ευνοούν την ανάπτυξη.

Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουμε τολμηρά, να κάνουμε βήματα που θα μας φέρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε αποτελέσματα που θα γίνουν αντιληπτά από όλο και περισσότερα τμήματα των πολιτών.

Η θεωρία αλλά και η εμπειρία δείχνουν πως μια κρίση φέρνει μεγαλύτερης διάρκειας αρνητικές επιπτώσεις, όταν η οικονομία χαρακτηρίζεται από δυσκαμψίες.

Όταν η αγορά εργασίας είναι αυστηρά ρυθμιζόμενη, η ανεργία μπορεί μεν να μην αυξάνεται με ταχύτητα αλλά εξίσου αργή είναι και η αντιστροφή της.

Όταν οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών χαρακτηρίζονται από μειωμένο ανταγωνισμό, οι τιμές δεν μειώνονται ακόμα και αν το κόστος εργασίας έχει μειωθεί.

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί στην αγορά εργασίας θα διευκολύνουν τη γρηγορότερη μείωση της ανεργίας, τώρα που η ελληνική οικονομία μπαίνει σε πορεία ανάκαμψης.

Με τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που υιοθετήσαμε με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πριν από λίγες ημέρες, αναμένουμε περαιτέρω μείωση των σχετικών τιμών, αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Δηλαδή σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει ως Πολιτεία να αξιοποιήσουμε τους περιορισμένους και πολύτιμους κρατικούς πόρους για τη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας.

Οδηγό μας σε αυτή την προσπάθεια αποτελούν μεταξύ άλλων και οι Ευρωπαϊκοί κανόνες περί ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων.

Με την πρόσφατη ολοκλήρωση της διαδικασίας Αναθεώρησης των Κανόνων Κρατικών Ενισχύσεων, τα κράτη μέλη έχουμε τη δυνατότητα να κατευθύνουμε, μέσα από πιο σύντομες και αποτελεσματικές διαδικασίες, τους κρατικούς πόρους, προς ενίσχυση των πιο δυναμικών τομέων της οικονομίας μας.

«Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν»

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Η ορθή διαχείριση των κρατικών πόρων, αλλά και των νομοθετικών και άλλων εργαλείων, αποτελεί βασικό μηχανισμό για τη δημιουργία κινήτρων και την εφαρμογή του νέου παραγωγικού προτύπου που θέλουμε να εφαρμοστεί στη χώρα. Αντίθετα, η μη ορθολογική ενίσχυση δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιζήμια, με πρώτα θύματα τις ίδιες τις επιχειρήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν να επιστρέψουν ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο ενισχύσεις. Η Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στον τομέα αυτό: η αναδιάρθρωση του τραπεζικού μας συστήματος και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στηρίχτηκε στους κανόνες περί ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων. Παρόμοια εργασία γίνεται και όσον αφορά το ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Μένουν ωστόσο ακόμα πολλά να γίνουν. Ο ρόλος του Υπουργείου Οικονομικών σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι κομβικός.

Έως τώρα ακολουθούσαμε ένα αποκεντρωμένο σύστημα με την πολιτική των κρατικών ενισχύσεων να ανήκει στην αρμοδιότητα του εκάστοτε Υπουργείου.

Με το νέο πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύεται σε βασικό ρυθμιστή της στρατηγικής και του χειρισμού των θεμάτων των κρατικών ενισχύσεων, θέτοντας προτεραιότητες και διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τους αντίστοιχους κανόνες,

Είμαστε στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου μεταρρυθμίσεων και στο συγκεκριμένο τομέα. Έως σήμερα έχουμε αναθεωρήσει σημαντικά το νομικό πλαίσιο που αφορά τον τρόπο αξιολόγησης των κρατικών ενισχύσεων, περιλαμβανομένων των διαδικασιών κοινοποίησης και ανάκτησης.

Με το ν.4152/2013, δημιουργήσαμε εντός του Υπουργείου Οικονομικών την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων με αυξημένες αρμοδιότητες, που θα δρα μεταξύ άλλων και ως κομβικό σημείο επαφής με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε την τεχνογνωσία του κάθε Υπουργείου στα θέματα της αρμοδιότητάς του. Ταυτόχρονα, σε κάθε Υπουργείο δημιουργούνται, Αποκεντρωμένες Μονάδες που θα λειτουργούν ως δίκτυο συνεργαζόμενων υπηρεσιών.

Ο στόχος μας πρωτίστως είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες και τα εργαλεία που μας δίνονται μετά και την πρόσφατη Αναθεώρηση των Κανόνων, ώστε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, να βελτιώσουμε τον τρόπο χορήγησης των εθνικών και κοινοτικών πόρων και να χρησιμοποιήσουμε το πολύτιμο δημόσιο χρήμα προς ενίσχυση των πλέον παραγωγικών και αποδοτικών τομέων της οικονομίας μας».

Αλμούνια: Έχει ακολουθήσει τον σωστό δρόμο η Ελλάδα 

Καλή επιτυχία στην έξοδο της χώρας στις αγορές ευχήθηκε από την πλευρά του ο Χοακίν Αλμούνια και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει τον σωστό δρόμο και θα τα καταφέρει στο τέλος να βγει από την κρίση.

Από το βήμα του συνεδρίου της ελληνικής Προεδρίας για τον Ανταγωνισμό. ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού σημείωσε: «Θυμάμαι την αρχή της κρίσης του χρέους. Από τότε η Ελλάδα έχει θεσπίσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Η πορεία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ο δρόμος είναι μακρύς και καθόλου εύκολος. Δεν πρόκειται όμως για αγώνα ταχύτητας αλλά αντοχής». Συνέστησε στην κυβέρνηση να μην χάσει …. «τη γραμμή του τερματισμού σε αυτό τον αγώνα».

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τόνισε ότι έχει γίνει καλή δουλειά σε ένα δύσκολο περιβάλλον ενώ πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά όσους δουλεύουν με τους κανόνες του παιχνιδιού για να δημιουργήσουν πλούτο και ανάπτυξη. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να στηριχθεί το έργο της επιτροπής».

Αναφέρθηκε στη σημασία της νέας Οδηγίας, που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, με την οποία θα αποζημιώνονται επιχειρήσεις και καταναλωτές από τη δράση των καρτέλ και ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει ένας διάλογος για τους πόρους λειτουργίας των εθνικών Επιτροπών Ανταγωνισμού.

Η εκτίμησή του είναι ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη στο μέλλον θα προέλθει από τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και την τεχνολογία. Και σαν παράδειγμα ανέφερε: «Πολλοί θέλουμε μια ενιαία αγορά στις τηλεπικοινωνίες αλλά μέρη του ανταγωνισμού ανήκουν σε εθνικές αγορές, πρέπει να οικοδομηθεί περισσότερο η έννοια της ενιαίας αγοράς».

«Λευκή βίβλος για τη βελτίωση των κανόνων ελέγχου στις επιχειρήσεις»

Ακόμη γνωστοποίησε ότι θα εκδοθεί λευκή βίβλος για τη βελτίωση των κανόνων ελέγχου στις επιχειρήσεις όπως για τους μετόχους μειοψηφίας (πχ μερίδια μειοψηφικά σε σχέση με τους άμεσα ανταγωνιστές καθώς οι εθνικές Αρχές θα κρίνουν αν πρέπει να διερευνηθεί κάτι περαιτέρω).

Για τις τράπεζες είπε ότι στηρίζει η Ε.Ε. τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά παρακολουθεί αν η μεγάλη βοήθεια που λαμβάνουν οι τράπεζες θα πάει στην πραγματική οικονομία. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, συνεχίζουν και μένουν σε θετικό δρόμο οι ελληνικές τράπεζες, αλλά παραμένουν οι προκλήσεις, για να γυρίσουν στην κερδοφορία.

Χατζηδάκης: «Στόχος μας η ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η αλλαγή πορείας της Ελλάδας δεν ήρθε τυχαία αλλά ήταν αποτέλεσμα διαρθρωτικών αλλαγών. Η ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας που στηρίζει την απασχόληση και βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη είναι στόχοι της κυβέρνησης.

Ο υπουργός σημείωσε, ακόμη, τη σημασία μείωσης των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο ενώ πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν δικαιολογημένες. «Αλλά δεν ακούσαμε τους κήρυκες της στασιμότητας, δεν μπορούμε να κρατάμε χαμηλά τον ανταγωνισμό και ψηλά τις τιμές» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Έρχονται αλλαγές σε χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο και βιομηχανία, συμπλήρωσε ο υπουργός και ανέφερε ότι η οδηγία που αναμένεται να ψηφιστεί διευκολύνει το πλαίσιο των αποζημιώσεων. Πρόθεση μάλιστα της κυβέρνησης είναι να ενσωματώσει άμεσα την Οδηγία μη περιμένοντας τις προθεσμίες.

 

 

 

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό

Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό …