O πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. « Όμιλος για την Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων » σε συνεργασία με τον απερχόμενο Δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο καταστρατήγησαν τους όρους του επιδοτούμενου από κοινοτικά κονδύλια ΕΣΠΑ προγράμματος καταπολέμησης της Φτώχειας και εν αντιθέσει με τα συμφωνηθέντα απέσπασαν υπαλλήλους για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό του Ομίλου και του Δήμου αντίστοιχα.
Το κενό των θέσεων κλήθηκαν να καλύψουν προσληφθέντες υπάλληλοι κατά παράβαση των όρων των συμβάσεων τους .
Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό που επιδοτείται από κοινοτικά κονδύλια εκτός από την κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων καλύπτει και ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων άμεσα εξαρτώμενων από τον αριθμό των προσληφθέντων στη Δομή Καταπολέμησης της Φτώχειας Πειραιά.
Στη Δομή Καταπολέμησης της Φτώχειας Πειραιά έχουν προσληφθεί 37 άτομα . 5 διοικητικοί υπάλληλοι απασχολούνται στο Δήμο ( Δημαρχείο, Γραφείο Εθελοντισμού, ΚΟΔΕΠ). 5 υπάλληλοι καθαριότητας απασχολούνται στο Δήμο σε θέση γραφείου…( ΚΟΔΕΠ, Δημαρχείο, Ξενώνας Ανακούφιση ).2 βοηθητικοί υπάλληλοι / στελέχη τροφοδοσίας απασχολούνται σε ΚΟΔΕΠ και ΚΑΠΗ ( σε θέσεις γραφείου )… Τέλος, 5 υπάλληλοι έχουν αποσπαστεί στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου για την Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων ( φημολογείται ότι έχει αποσπάσει υπαλλήλους και από τις Δομές Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νικαίας και Κορίνθου ώστε εκμεταλλευόμενος κοινοτικά κονδύλια να μην πληρώνει μισθούς και ΙΚΑ και να καλύπτει έτσι τις ανάγκες του Ομίλου – κάτι που είχε πράξει και όταν είχε αναλάβει τα 5μηνα κοινωφελή προγράμματα ).
Το αστείο της όλης υπόθεσης είναι ότι δύο υπάλληλοι καθαριότητας αποσπασμένοι στο Δήμο Πειραιά ( δημαρχείο ) δε μένουν καν στην Αττική. Ο ένας κατοικεί μόνιμα στη Κεφαλλονιά και ο άλλος σπουδάζει στην Πάτρα ( πρωτοετής φοιτητής ενταγμένος στη κομματική νεολαία ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ). Άρα προφανώς και δεν παρουσιάζονται καν στα « πόστα» τους αλλά συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά…
Υπενθυμίζουμε ότι οι προσληφθέντες στις Δομές Καταπολέμησης της Φτώχειας ονομάζονται « έμμεσα ωφελούμενοι » και πληρούν κάποια κριτήρια όπως ανεργία, εντοπιότητα κ.λ.π.
Από τους 37 προσληφθέντες του προγράμματος οι 17 αποσπασθέντες δεν έχουν παρουσιαστεί στα πραγματικά πόστα τους ( ποσοστό 45 %). Αφού λοιπόν δεν παρουσιάζονται στις θέσεις τους γιατί η ΜΚΟ δε στέλνει οικειοθελή αποχώρηση χωρίς την υπογραφή τους; Προφανώς κάνοντας το αυτό θα πρέπει να « θυσιάσει » και τους « δικούς της » υπαλλήλους και να προσλάβει υπαλλήλους που θα πρέπει να τους πληρώνει με δικά της έξοδα…
Το επόμενο βήμα ποιο είναι, να βάλουμε τους άμεσα ωφελούμενους του προγράμματος ( άστεγους, φτωχούς κ.λ.π. ) να δουλέψουν στα πόστα των αποσπασθέντων υπαλλήλων ; Αυτό είναι το όραμα της ΕΠΑΝΑΔ και της Ε.Ε.; Εργασία για τους « λίγους και εκλεκτούς » των Μ.Κ.Ο. και των Δημάρχων, εξαθλίωση για τους πολλούς;
Επίσης , πρέπει να τονίσουμε ότι στη βάρδια του Υπνωτηρίου εργάζεται μόνο ένας υπάλληλος χωρίς καμία πρόβλεψη για ασφάλεια του χώρου ( δεν υπάρχει στην είσοδο ούτε μηχάνημα ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων). Ο μοναδικός υπάλληλος της βάρδιας του Υπνωτηρίου ( 10 + ώρες ) και οι περίπου 50 άστεγοι εκτίθενται καθημερινά λοιπόν σε σωρεία κινδύνων και απειλών για τη σωματική τους ακεραιότητα. Μπορεί να το διαπιστώσετε ερχόμενοι κατά τις 9:00 μ.μ. που είναι η ώρα έναρξης της λειτουργίας της Δομής του Υπνωτηρίου.
Ο χώρος στον οποίο στεγάζεται το Υπνωτήριο ( μία μεγάλη αίθουσα ) στον 1ο όροφο του Πύργου Πειραιά ( για την ακρίβεια του μισού κιόλας ορόφου, στον άλλο μισό στεγάζεται ο Ερυθρός Σταυρός Πειραιά ) δεν πληροί τις προυποθέσεις στέγασης 50 τουλάχιστον ατόμων με αποτέλεσμα να εξευτελίζεται η προσωπικότητα των αστέγων και να εκτίθενται σε υγειονομικούς κινδύνους λόγω της ακαταλληλότητας του χώρου.
Η λίστα των προσληφθέντων υπάρχει στο http://www.unescopireas.gr/images/stories/pdf/FTWXEIA/PEIR/ANARTISI_LIM_SITE.pdf
Η Δομή Καταπολέμησης της Φτώχειας Πειραιά στεγάζεται στον 1ο όροφο του Πύργου Πειραιά ( Ακτή Ποσειδώνος 2-4, Πειραιάς).