Πολιτισμός

Ξεκινάει μελέτη για τη διάσωση ιστορικών φάρων

Του · · 1 λεπτό ανάγνωσης
Προγραμματική σύμβαση υπογράφεται μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και του Πολυτεχνείου Κρήτης με αντικείμενο την υλοποίηση έργου μελέτης διάσωσης παλαιών φάρων.
Συγκεκριμένα, ο τίτλος του έργου είναι
«Διερεύνηση δυνατοτήτων για την προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση τεσσάρων φαρικών συστημάτων του νησιωτικού χώρου», συνολικού προϋπολογισμού 251.900 ευρώ.
Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διάσωση ενός μέρους της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς οι φάροι που έχουν επιλεγεί για να μελετηθούν είναι πολύ σημαντικοί για την εξέλιξη της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής των φάρων κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου.
Συγκεκριμένα, οι φάροι που πρόκειται να εξεταστούν είναι:
*Φάρος Γάιδαρος Σύρου (Γαϊδουρονήσι/Δίδυμη). Είναι ο παλαιότερος και ψηλός φάρος του ελληνικού φαρικού δικτύου, χτισμένος απέναντι από το λιμάνι της Ερμούπολης το 1834.
*Φάρος Καστριού Οθωνών. Βρίσκεται στο ακρωτήριο Καστρί και είναι ο βορειότερος και βορειοδυτικότερος φάρος της Ελλάδας, κατασκευασμένος το 1872
*Φάρος Στρογγυλή Βόρειου Ευβοϊκού. Είναι ιστορικός πετροχτιστος φάρος του 1870 που δεσπόζει στη νησίδα Μεγάλη Στρογγυλή (ένα από τα Λιχαδονήσια) στα όρια του Βόρειου Ευβοϊκού με τον Μαλιακό κόλπο
*Φάρος Ασπροπούντα Φολεγάνδρου. Είναι λιθόκτιστος φάρος που χτίστηκε το 1919 σε ύψος 58 μ. πάνω από τη θάλασσα και βρίσκεται στη Βορειοδυτική πλευρά του νησιού.
Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι δύο έτη, ενώ επιστημονική υπεύθυνη ορίσθηκε η καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη.
Πηγή: aigaio360
Κοινοποίηση