Ο δήμος Νίκαιας-Ρέντη προγραμματίζει εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την εγκατάσταση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης και τον βίαιο τερματισμό της Ελληνικής παρουσίας στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, όπως είναι φυσικό, αποτελούν και για το Δήμο Νίκαιας Ρέντη, κορυφαίο ιστορικό γεγονός αφού στην Νίκαια με  πρώτη τη Θεσσαλονίκη, εγκαταστάθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων.
Αυτό, λοιπόν, το ιστορικό γεγονός, ο Δήμος Νίκαιας -Ρέντη  το τιμάει με τον τρόπο που του αξίζει προγραμματίζοντας με τους προσφυγικούς και άλλους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής μας, πάρα πολλές εκδηλώσεις και σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Χθες, Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προγραμματισμό αυτών των επετειακών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο, «100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή: Μικρά Ασία, Ιωνία, Πόντος, Προσφυγιά, Κοινωνία, Δημιουργία» από τις οποίες, συνοπτικά μνημονεύω ορισμένες:
1. Έρευνα για τη διάσωση της προσφυγικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Νίκαιας: πολεοδομική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και ιδιοκτησιακό καθεστώς ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των προσφυγικών κατοικιών. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και συγκεκριμένα το Εργαστήρι Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜ.Π. υπό την ευθύνη του καθηγητή, κ. Νίκου Μπελαβίλα. Το πολυσήμαντο αυτό έργο θα πραγματοποιηθεί σε 12 μήνες.
2. Καθιέρωση βραβείου υπό τον ενδεικτικό τίτλο, «Βραβείο Νίκαιας-Ρέντη» το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μια προσωπικότητα ή φορέα της Ελλάδας ή του εξωτερικού για την συμβολή του στην αντιμετώπιση προσφυγικών προβλημάτων οπουδήποτε κι αν αυτά αναφέρονται. Πρόκειται για μια ιδέα του Δημοτικού Συμβούλου μας, Πρόδρομου Ζαχαρόπουλου την οποία ανεπιφύλαχτα δεχθήκαμε.
3. Εκδόσεις βιβλίων, θεατρικών έργων και παραγωγή ντοκιμαντέρ με επίκεντρο αναφοράς τους πρόσφυγες του 1922 στην πόλη μας και τη συμβολή τους στην εξέλιξη της πόλης μας.
4. Και τέλος, εκθέσεις, ομιλίες-παρουσιάσεις, μαθητικές εκθέσεις-διαγωνισμούς, ιστορικούς περιπάτους σε όλη τη διάρκεια του έτους και δεκάδες συναυλιακές παραστάσεις, με κορυφαίες αυτές, του Διονύση Σαββόπουλου, του Μπάμπη Τσέρτου κ.α.
Για το σύνολο των εκδηλώσεων -όλες χωρίς τίμημα εισιτηρίου- θα ενημερωθείτε σύντομα.

About kymaeditor

Check Also

Δήμος Νίκαιας -Ρέντη: Εγκαινιάστηκαν σε ιδιόκτητο χώρο τα Δημοτικά Ιατρεία Νίκαιας

Εγκαινιάστηκαν και ήδη λειτουργούν τα Δημοτικά Ιατρεία Νίκαιας στο νέο ιδιόκτητο χώρο τους, πάνω από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *