Οι αυτόχθονες του Αμαζονίου ζητούν από τους ηγέτες να προστατεύσουν το τροπικό δάσος

Ο Βενεζουελάνος Γκρεγκόριο Ντίας Μιραμπάλ, ο οποίος εκπροσωπεί 3,5 εκατομμύρια αυτόχθονες της Λατινικής Αμερικής, υπογράμμισε σήμερα ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί το 80% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, με την ευκαιρία της συνόδου COP26 για το κλίμα που θα ξεκινήσει αύριο τις εργασίες της στη Γλασκώβη.

«Βρισκόμαστε στην COP26 ώστε να επικυρωθεί η πρότασή μας για να παραμείνει ζωντανό το 80% της Αμαζονίας», είπε ο Ντίας Μιραμπάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Βενεζουελάνος είναι ο επικεφαλής του Συντονιστικού των οργανώσεων αυτοχθόνων της λεκάνης του Αμαζονίου (Coica) που εκπροσωπεί λαούς από εννέα χώρες και εδάφη (Βραζιλία, Βολιβία, Περού, Ισημερινός, Κολομβία, Βενεζουέλα, Γουιάνα, Σουρινάμ και Γαλλική Γουιάνα) στις οποίες εκτείνεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Ντίας Μιραμπάλ «είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η ισορροπία την οποία εγγυώνται οι 511 (αυτόχθονες) λαοί των εννέα χωρών».

«Βρισκόμαστε στον Αμαζόνιο για τη ζωή, είμαστε η κραυγή του αέρα, του νερού, των δημιουργών του δάσους, είμαστε εδώ για να πάρουμε απαντήσεις και πράξεις εκ μέρους των κρατών», πρόσθεσε ο Ντίας Μιραμπάλ που προέρχεται από τη φυλή Ουακουενάι Κουριπάκο. «Πρέπει να εφαρμόσουμε μια οικονομία που θα αξιοποιεί κάθε μορφή ζωής, που θα στηρίζει τους αυτόχθονες λαούς και θα διατηρεί όρθιο το δάσος», συνέχισε.

Το δάσος του Αμαζονίου καλύπτει μια έκταση 8,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντίας Μιραμπάλ υπενθύμισε ότι το 17% του δάσους έχει ήδη εξαφανιστεί λόγω της εξόρυξης πετρελαίου και ορυκτών, λόγω της ρύπανσης και της αποψίλωσης για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ζήτησε να κινητοποιηθεί όλος ο κόσμος για να αποτραπεί μια παγκόσμια «Αποκάλυψη» λόγω της καταστροφής του δάσους.

Πηγή:ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Σαουδική Αραβία: Το μεγάλο προσκύνημα ήταν μοιραίο για πάνω από 550 ανθρώπους – Πέθαναν εξαιτίας της ζέστης

Άραβες διπλωμάτες ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι τουλάχιστον 550 πιστοί πέθαναν εξαιτίας της ακραίας ζέστης κατά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *