Πειραιάς: Τελικά δεν είναι εύπεπτη η ανάπλαση της πλατείας Καρπάθου

Η ανάπλαση της πλατείας Καρπάθου στην Καλλίπολη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και το Πειραϊκό Κύμα είχε υπογραμμίσει τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας για την παρέμβαση ήδη από την αρχική πρόθεση της παρούσας Δημοτικής Αρχής για αλλαγές στην πλατεία.

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή από κάτοικο της Καλλίπολης :

“Ο Πειραιάς, όπως όλη η υπόλοιπη Ελλάδα, υποφέρει από το τσιμέντο, την έλλειψη προσβάσιμων, κοινόχρηστών χώρων και φυσικά από την παντελή απουσία «πρασίνου». Μια έλλειψη που γίνεται ολοένα και πιο ασφυχτική, λόγω των συνεχών καυσώνων, αλλά και των πολυώροφων πολυκατοικιών που υψώνονται με φρενήρης ρυθμούς, εκεί όπου άλλοτε δέσποζαν όμορφες μονοκατοικίες.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να ανατρέξει σε σχετική καταγραφή του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το -όχι τόσο μακρινό- 2015. Σύμφωνα με την καταγραφή, στους πειραιώτες αντιστοιχούσαν μόλις 1,56 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο κατά μ.ο. Στην Πειραϊκή, το Χατζηκυριάκειο και τη Φρεαττύδα, το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο και αγγίζει μετά βίας το 0,45 τ.μ. ανά κάτοικο. Για να γίνει όμως ακόμη πιο σαφές το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως ο μέσος όρος πρασίνου στην Αθήνα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι 0,95 τ.μ. ανά κάτοικο, ενώ το κατώτερο διεθνώς παραδεκτό όριο είναι τα 10 τ.μ. ανά κάτοικο. Ο Πειραιάς διαθέτει δηλαδή πολύ χειρότερη αναλογία πρασίνου ακόμα και από την Αθήνα ή από πόλεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στην έρημο ή πάσχουν από υπερβολική τσιμεντοποίηση.

Ο Πειραιάς διαθέτει δηλαδή πολύ χειρότερη αναλογία πρασίνου ακόμα και από την Αθήνα, ή από πόλεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στην έρημο ή πάσχουν από υπερβολική τσιμεντοποίηση. 

Από τον παρακάτω χάρτη μπορεί κανείς να διακρίνει το μέγεθος του προβλήματος για την Καλλίπολη, η οποία κυριολεκτικά «πνίγεται» στο τσιμέντο.

Για τα παραπάνω, δεν ευθύνεται βέβαια η τρέχουσα δημοτική Αρχή, καθότι αποτελούν διαχρονικά και δυσεπίλυτα προβλήματα της πόλης.

Ωστόσο, αυτό που αποτελεί αδιαπραγμάτευτο καθήκον του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και των συν αυτώ συμβούλων, είναι η αύξηση του αστικού πρασίνου σε κάθε διαθέσιμη επιφάνεια, προκειμένου αφενός να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης, και αφετέρου να δημιουργηθούν μικροί πνεύμονες στις τσιμεντένιες συνοικίες του Πειραιά. Το απογοητευτικό είναι πως παρότι η δημοτική Αρχή αναγνωρίζει την επικοινωνιακή ισχύ του πρασίνου και διαθέτει αρμόδιο Αντιδήμαρχο, στην ουσία η κατάσταση παραμένει τραγική.

Σε σχετικό δημοσίευση της Κοινωνικής τον Οκτώβριο 2019 και έπειτα από σχετικές συζητήσεις για την ανάπλαση της Πλατείας Καρπάθου, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο πρόεδρος της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Νικήτας Γκόλφης ανέφεραν πως «Στόχος της ανάπλασης της πλατείας Καρπάθου και του περιβάλλοντα χώρου είναι η αύξηση και ανάδειξη του πρασίνου μέσα από έναν σύγχρονο αστικό σχεδιασμό, η δημιουργία χώρων παιχνιδιού για τα παιδιά και χώρου άθλησης για τους νέους».

Και πράγματι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αναπτυξιακού Οργανισμού Δήμου Πειραιά, η ανάπλαση της πλατείας Καρπάθου περιλαμβάνει, τη μεταφύτευση 14 δέντρων, τη φύτευση 32 νέων δέντρων και 6.000 θάμνων φυτών. Όπως μάλιστα φαίνεται από τα σχετικά σχέδια παρακάτω, διακρίνεται αρκετό πράσινο. Το οποίο όμως, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει στα σχέδια και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

 

Η πρώτη εικόνα σήμερα είναι αποκαρδιωτική. Τα έργα βρίσκονται πλέον σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, το μεγαλύτερο μέρος των περιβάλλοντων χώρων της πλατείας έχει πλέον στρωθεί από πλακάκια, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για πράσινο- εάν τελικά και αυτό υπάρξει. Η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με τα αρχικά σχέδια, ούτε φυσικά και με τις σχετικές εξαγγελίες δημάρχου και προέδρου της Α’ Κοινότητας περί φύτευσης 32 νέων δέντρων και 6.000 θάμνων φυτών. Όπου μάλιστα έχει απομείνει κενός χώρος, μοιάζει αδύνατο να φιλοξενήσει δέντρο καθώς είναι εξαιρετικά ρηχός, μικρός και ανεπαρκής.

Μοιάζει σαν βασικός σκοπός αυτής της ανάπλασης να ήταν η τοποθέτηση όσο δυνατόν περισσότερων κόκκινων πλακιδίων. Αν το ζητούμενο ήταν αυτό, το έργο οδεύει σε καλό δρόμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της Καλλίπολης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στο βωμό της προχειρότητας, του ωχαδελφισμού και της ασυνέπειας μεταξύ λόγων και έργων. Οι εικόνες (τραβήχτηκαν 26 Ιουνίου 2023) μαρτυρούν όσα αναφέρονται παραπάνω.

Ως πολίτης αυτής της πόλης, παρακαλώ θερμά την Δημοτική Αρχή να επιθεωρήσει η ίδια την πορεία των έργων, να συγκρίνει σχέδια, δεσμεύσεις και πράξεις και να προβεί άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, όσο ακόμη αυτό είναι εφικτό.

Επιπλέον, θα συνιστούσα στην αντιδήμαρχο Πρασίνου αντί να μοιράζει γλαστράκια στις συνοικίες του Πειραιά, να αρχίζει να τα φυτεύει εκεί όπου θα κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Στην πλατεία Καρπάθου.

Αν η δημοτική Αρχή δεν αντιληφθεί ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος στην Καλλίπολη και δεν επιβλέψει η ίδια τα έργα, δυστυχώς θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει η πόλη βιώσιμη για εμάς και τα παιδιά μας.

Επιπλέον, θα έχουν κατασπαταληθεί ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια με εγκληματικό τρόπο. Εύχομαι τα παραπάνω να εισακουστούν και τότε θα είμαι ο πρώτος που θα συγχαρώ δημόσια το δήμαρχο και τη δημοτική Αρχή.

Μάκης Κηπώσης, κάτοικος Καλλίπολης  “

About kymaeditor

Check Also

Πανηγυρικός Εορτασμός στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Πειραιά

Πανηγυρικός εορτασμός με αφορμή την εορτή της του Θεού Σοφίας θα πραγματοποιηθεί απόψε 16 και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *