Στους δρόμους κατέβηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (19/1) κάτοικοι και φορείς του Περάματος, πραγματοποιώντας δυναμική συγκέντρωση και πορεία με κεντρικό σύνθημα «Έξω τα καζάνια του θανάτου».
Αφορμή στάθηκε η επικίνδυνη πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ξυπνώντας φόβους για ένα βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης.
Η φωτιά εκδηλώθηκε στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, κάτω από το δημοτικό γήπεδο, πιθανότατα λόγω διαρροής καυσίμων από αγωγό. Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι δεν είχαν λάβει κάποια ενημέρωση από αρμοδίους και βγήκαν μόνοι τους έξω από τα σπίτια τους, όταν είδαν τις τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν στα καζάνια.
Στην πορεία της Δευτέρας, οι ομιλητές κατήγγειλαν ότι η ασφάλεια των πολιτών θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους και των γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων.
«Πρέπει να φύγουνε τα καζάνια. Γιατί; Το είδαμε προχθές, τι κίνδυνος υπάρχει για μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα» τόνισε ομιλητής στη συγκέντρωση. Μάλιστα, συνέδεσε τη λειτουργία των εγκαταστάσεων με πολεμικούς σχεδιασμούς: «Γι’ αυτό ακριβώς αλλάζουν το περιεχόμενο καυσίμων στις δεξαμενές, κάνουν διασπορά για να υπάρχει εφεδρεία σε περίπτωση που βομβαρδιστούν δεξαμενές».
Ζητήθηκε η λήψη μέτρων από την Πολιτεία, τονίζοντας: «Οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και χρόνια παλεύουν και διεκδικούν να φύγουν τα καζάνια μέσα από την πόλη. Και μας κοροϊδεύουν. Εμείς ζητούμε τώρα να λάβουμε σαφείς οδηγίες. Καλούμε την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να πάρουν πρωτοβουλίες».
Στις 23 Ιανουαρίου οι κάτοικοι του Περάματος θα προβούν σε νέα κινητοποίηση, με συμβολικό αποκλεισμό της μοναδικής λεωφόρου – εξόδου του Περάματος, δίνοντας ραντεβού στην είσοδο της πόλης (Ν. Ικόνιο).
Σε πανπεραματική κινητοποίηση καλεί το πρωί της Παρασκευής 23/1/2026 ο Δήμος Περάματος τους κατοίκους της πόλης και των όμορων δήμων, καθώς και εκπροσώπους των φορέων, των συλλόγων και των αρχών, με αίτημα την άμεση απομάκρυνση των εταιρειών πετρελαίου και τη δημιουργία δεύτερης εξόδου διαφυγής από το Πέραμα.
Η κινητοποίηση, που αντηχεί τις δραματικές συνέπειες της απουσίας εξόδων διαφυγής από την πόλη, όπως καταγράφηκαν στο ατύχημα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Ικόνιο Περάματος στις 17/1 σε εγκαταστάσεις εταιρείας καυσίμων, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23/1 με το συμβολικό αποκλεισμό της μοναδικής λεωφόρου εξόδου του Περάματος, την Λεωφόρο Δημοκρατίας.
Με το σύνθημα «ΑΣΦΥΞΙΑ ΤΕΛΟΣ- ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΩΡΑ!» ο Δήμος Περάματος καλεί το λαό του Περάματος την Παρασκευή να διεκδικήσει με δυναμική διαμαρτυρία του την επίσπευση των διαδικασιών για το άνοιγμα δεύτερου δρόμου εξόδου διαφυγής στο Πέραμα και για την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων από την κατοικημένη περιοχή.