“Η Αθήνα αντιστέκεται καθώς οι επενδυτές ορμούν στη ‘γειτονιά των θεών’ της πόλης” είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου του Guardian αφιερωμένο στην Πλάκα, η οποία τα τελευταία χρόνια απειλείται από την ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση.
Από τη μία οι επενδυτές και οι εταιρείες ακινήτων που εκμεταλλεύονται τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού και από την άλλη οι κάτοικοι που αντιστέκονται και βλέπουν την καθημερινότητά τους να γίνεται μέρα με τη μέρα αβίωτη, η ιστορική συνοικία της Πλάκας, που χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.
Σε ένα νεοκλασικό κτίριο, πάνω στον αρχαιότερο δρόμο, μιας από τις παλαιότερες συνοικίες του δυτικού κόσμου, συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κάτοικοι της Πλάκας. Στην ατζέντα τους βρέθηκαν η ηχορύπανση, το κυκλοφοριακό χάος και οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ωστόσο, μία είδηση έφερε ανακούφιση: ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αποφάσισε να συγκροτήσει ειδική επιτροπή για τη διάσωση της Πλάκας.
Εν αναμονή της έναρξης σε λίγους μήνες μίας ακόμη τουριστικής σεζόν, η αντιπαράθεση στο κέντρο της Αθήνας εντείνεται, καθώς η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη μετατρέπει ολόκληρα κτίρια σε Airbnb, αλλοιώνοντας την ταυτότητα της περιοχής, ενώ τα λίγα παραδοσιακά καταστήματα που έχουν απομείνει βρίσκονται, όπως και οι κάτοικοι, στα πρόθυρα της εξαφάνισης.
Όπως δηλώνει η Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ”Η Πλάκα είναι μοναδική και οφείλει να προστατευθεί”, Σώθηκε στο παρελθόν χάρη σε ειδικούς πολεοδομικούς νόμους που θεσπίστηκαν με προεδρικά διατάγματα. Σήμερα, όμως, οι κάτοικοι φεύγουν όχι μόνο γιατί οι νόμοι παραβιάζονται, αλλά επειδή η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη – ο θόρυβος, το χάος, ο υπερτουρισμός, καταστρέφουν την καθημερινότητά τους”.
Οι city break διακοπές έχουν εκτοξεύσει τη δημοτικότητα της πόλης, αλλά το τίμημα είναι βαρύ. Αν έστω και ένα μικρό ποσοστό από αυτούς κατευθυνθεί προς την Πλάκα, η κατάσταση θα γίνει ασφυκτική. “Από τα 35 εκατομμύρια τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα, τα 10 εκατομμύρια – σχεδόν όσο ο πληθυσμός της χώρας – θα επισκεφθούν την Αθήνα“, λέει ο Χάρης Δούκας. “Για πρώτη φορά, θα είμαστε ο νούμερο ένα προορισμός της Ελλάδας, αλλά αυτό δεν είναι βιώσιμο. Η Πλάκα έχει ξεπεράσει τα όριά της. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι”.
Μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τις αρχές να δράσουν άμεσα αν η πόλη θέλει να αποφύγει τις παγίδες της υπερτουριστικοποίησης.
Πηγή : [email protected]