Εταιρεία Συγγραφέων για πολτοποίηση βιβλίων εκδόσεων Γαβρηιλίδη: Να απαγορευτεί

Την αντίδραση της Εταιρείας Συγγραφέων πολτοποίηση χιλιάδων τόμων βιβλίων των εκδόσεων «Γαβριηλίδη» και καλεί την Πολιτεία να αλλάξει τον νόμο που το επιτρέπει. Όπως αναφέρει, η Εταιρεία Συγγραφέων «είναι αντίθετη σε κάθε ενέργεια εναντίον των βιβλίων, καυτηριάζει την πολτοποίησή τους για οποιονδήποτε λόγο και ζητά από την πολιτεία την αλλαγή νόμων ή φορολογικών διατάξεων που επιτρέπουν ενέργειες αυτού του είδους».

Τα κύματα των αντιδράσεων ξέσπασαν το ένα μετά το άλλο για την πολτοποίηση χιλιάδων τόμων βιβλίων των εκδόσεων «Γαβριηλίδη». Η Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου εξέφρασε με δήλωσή της, τις σοβαρές ανησυχίες της για το γεγονός. «Η πολτοποίηση από τις πιστώτριες τράπεζες των βιβλίων που βρέθηκαν στην αποθήκη των εκδόσεων Γαβριηλίδη προκαλεί σοκ στους ανθρώπους του βιβλίου και του πολιτισμού. Ενδεικτικό τόσο των αξιών ενός οικονομικού συστήματος, όσο και της ανυπαρξίας πολιτικής για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες στη χώρα μας», σημειώνει η τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Δεν ενημερώνονται καν οι συγγραφείς των βιβλίων ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αγοράσουν αντίτυπα των βιβλίων τους», είπε η Σία Αναγνωστοπούλου, θυμίζοντας μάλιστα ότι πριν από έντεκα χρόνια, το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου «Ελληνικά Γράμματα» από τον όμιλο ΔΟΛ το 2010 είχε συμβεί το ίδιο: πολτοποίηση.

Δεν ενημερώθηκαν οι συγγραφείς

«Πόσα χρήματα άξιζαν οι λέξεις; Πώς να μετρήσουμε σε χρήματα την ποίηση; Αδύνατον. Ενώ ο πολτός έχει συγκεκριμένη τιμή στην αγορά. Και οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για το ανεκτίμητο αλλά για το τιμολόγιο» κατέγραψε ο συγγραφέας Αλέξανδρος Σχισμένος στον λογαριασμό του στο facebook. «Απέδειξαν έτσι ότι δεν είναι χαρτί και κόλλα το βιβλίο, αλλά λέξεις. Το χαρτί και η κόλλα παρέμειναν. Οι λέξεις χάθηκαν, πάνε, τις έφαγαν οι μηχανές. Αν αφαιρέσεις την ποίηση μένει ο πολτός», καταλήγει ο συγγραφέας.

Μιλούν εκ πείρας οι εκδόσεις «Στρατίκη»

Για πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια, κάνουν λόγο οι εκδόσεις «Στρατίκη» σε ανάρτησή τους: «Δεν είναι έκπληξη η πολτοποίηση των βιβλίων που κατασχέθηκαν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Το απόθεμα υλικών ή προϊόντων εταιρείας υπό διάλυση πρέπει να καταστραφεί βάσει νόμου. Αλλιώς πληρώνει πρόστιμο ή επιπλέον φόρο η εταιρεία. Επίσης απαγορεύεται ρητώς να δωρίσει ή έστω να πετάξει τα καταστρεπτέα. Συντάσσει μάλιστα και πιστοποιητικό καταστροφής που κοινοποιείται στον έφορο και με αυτό απευθύνεται πρόσκληση να παραστεί στην πολτοποίηση ή καταστροφή του εμπορεύματος κάποιος υπάλληλος ως μάρτυρας. Εκ πείρας μιλώντας, όταν κάνεις στην εφορία επίδοση τέτοιου εγγράφου, οι ίδιοι οι εφοριακοί αγανακτούν, οι νόμοι που ευνοούν με τέτοιους ελεεινούς τρόπους τους πιστωτές είναι από άλλο πλανήτη. Αλλά έτσι είναι εδώ και χρόνια».

Έγιναν πολτός Μπέκετ, Σαπφώ, Μποντλέρ, Ρεμπό…

Ο συγγραφέας Χριστόφορος Κάσδαγλης, σχολιάζοντάς την είδηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook με τίτλο «Τραπεζικό έγκλημα», αναφέρει: «Προφανώς, ανάμεσα στα άλλα βιβλία πολτοποίησαν τον Πέτρο Μάρκαρη, τον Θοδωρή Καλλιφατίδη, τον Αργύρη Χιόνη, τη Σαπφώ, τον Σάμιουελ Μπέκετ, τον Σαρλ Μποντλέρ, τον Αρτούρ Ρεμπό και, ανάμεσά τους, τις εξαιρετικές μου φίλες Τέτη Παγκάλου και Ιωάννα Τόμπρα, το τελευταίο βιβλίο της οποίας τυπώθηκε μεν, αλλά δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει παρά μόνο σε ελάχιστα αντίτυπα, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Σάμη Γαβριηλίδη. Έκαψαν ποίηση, έκαψαν πεζογραφία, έκαψαν δοκίμια, έκαψαν τη μνήμη, την ευαισθησία και την τυπογραφία».

«Να πολτοποιήσουμε τις τράπεζες»…

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25Γιάνης Βαρουφάκης σε ανάρτησή του στο twitter  γράφει: «Ώρα να πολτοποιήσουμε τις τράπεζες που, αφού τις διασώσαμε πολλάκις, μετά την ρευστοποίηση των μικρομεσαίων τώρα πολτοποιούν βιβλία».
Οι εκδόσεις Γαβριηλίδη ήταν βουτηγμένες στα χρέη. Ο εκδότης, ο Σάμης Γαβριηλίδης, «έφυγε» πριν από ένα χρόνο περίπου τα χρέη του παρέμειναν και οι Τράπεζες που δεν ξεχνούν ποτέ, ήρθαν για να εισπράξουν… πολτό πνεύματος συμπυκνωμένου.
Είχε γράψει κάποτε ο Γάλλος ποιητής Πολ Βαλερί: «Τα βιβλία έχουν τους ίδιους εχθρούς με τον άνθρωπο: τη φωτιά, την υγρασία, την ανοησία, τον χρόνο και το ίδιο τους το περιεχόμενο». Και τις Τράπεζες, θα προσθέταμε! Και κάτι τελευταίο: Όπου… πολτοποιούν βιβλία, στο τέλος πολτοποιούν και ανθρώπους.

Πηγή:Έθνος

About kymaeditor

Check Also

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Γιατί να θυσιαστούν οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου

Γιατί να θυσιαστούν οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου αν η κυβέρνηση έχει πάρει παράταση για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen − 8 =