Πυρομετεωρολογική προειδοποίηση: Σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών με καιρό τύπου Hot-Dry-Windy

Η σωρευτική επίδραση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμός και ξηρός καιρός) στην ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα η ευφλεκτότητα να είναι υψηλή ή πολύ υψηλή στο σύνολο σχεδόν της χώρας (Εικόνα 1), ήδη από το ξεκίνημα (Σάββατο 19.08.2023) του νέου θερμού κύματος που αναμένεται να μας επηρεάσει έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 25.08.2023. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθημερινή αποτίμηση της πυρομετεωρολογικής επικινδυνότητας και τα οποία λαμβάνουν υπόψη τη σωρευτική επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών στα δασικά καύσιμα και την αναμενόμενη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών.  


Εικόνα 1. Εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων το Σάββατο 19.08.2023, όπως υπολογίζεται από μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ. 

Οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν τη χώρα μας και οι οποίες θα επιμείνουν έως και την Παρασκευή 25.08.2023, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων και τους κατά τόπους ενισχυμένους ανέμους, αναμένεται να διαμορφώσουν ιδιαίτερα επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ικανές να δυσχεράνουν τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν. Ειδικότερα και με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, πολύ υψηλή έως και ακραία επικινδυνότητα με καιρό τύπου Hot-Dry-Windy αναμένεται την Κυριακή και τη Δευτέρα20 -21.08.2023 σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών του Β. Αιγαίου. 

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 20.08.2023 (Εικόνα 2) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε ΘράκηΘάσοΣαμοθράκηΛήμνοΑν. ΛέσβοΚ. και Β. ΕύβοιαΑττικήΚορινθίαΑργολίδα και κατά τόπους σε ΘεσσαλίαΦθιώτιδαΒοιωτία και Αιτωλοακαρνανία.


Εικόνα 2. Σύνοψη πυρομετεωρολογικών συνθηκών την Κυριακή 20.08.2023. 

Για τη Δευτέρα 21.08.2023 (Εικόνα 3) αναμένουμε περαιτέρω επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και έως και ακραία επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε ΘράκηΑν. και Κ. ΜακεδονίαΘάσοΣαμοθράκηΛήμνοΛέσβοΧίοΕύβοιαΑττικήΒοιωτίαΦθιώτιδαΦωκίδαΚορινθίαΑργολίδαΛακωνίαΗλεία και κατά τόπους σε ΘεσσαλίαΑρκαδίαΑχαΐαΜεσσηνίαΑιτωλοακαρνανία, και Λευκάδα.


Εικόνα 3. Σύνοψη πυρομετεωρολογικών συνθηκών τη Δευτέρα 21.08.2023. 

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τα δασικά καύσιμα (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση του τύπου καιρού Hot-Dry-Windy έως και την Τετάρτη 23.08.2023. 

Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση.

Χάρτες επικινδυνότητας και πυρομετεωρολογικά δελτία αναρτώνται καθημερινά στο meteo.gr. 

Για περισσότερα γραφικά και πληροφορίες, επισκεφθείτε το https://fireweather.eu/firescope/. 

Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Παραμένουμε ενημερωμένοι. 

Πηγή:meteo

About kymaeditor

Check Also

Κλειστός το Σαββατοκυριακό ο σταθμός μετρό “Κορυδαλλός”

Η ΣΤΑΣΥ ενημερώνει το επιβατικό κοινό  ότι το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου ο σταθμός της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *