Σημαντικοί οι ελληνικοί υδροβιότοποι για τη διαχείμαση των υδρόβιων ειδών

Εδώ και δεκαετίες, χιλιάδες εθελοντές παρατηρητές του Παγκόσμιου Προγράμματος Παρακολούθησης Υδροβίων Πουλιών (International Waterbird Census – IWC), συγκεντρώνουν πολύτιμα δεδομένα για τα υδρόβια πουλιά και τα οικοσυστήματα που τα φιλοξενούν σε περισσότερες από 143 χώρες.
Παρόλο το κρύο , το εθνικό μας IWC, δηλαδή οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (#ΜΕΚΥΠ) που συντονίζει κάθε χειμώνα η #ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα και πιο δημοφιλή προγράμματα παρακολούθησης στη χώρα μας, με περισσότερους από 550 εθελοντές να έχουν πάρει μέρος, μόνο κατά την τελευταία δεκαετία!
 Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση με στοιχεία και από τις ΜΕΚΥΠ, κατά τη δεκαετία 2009 – 2018 στην Ελλάδα καταγράφηκε μείωση 4% στους αριθμούς των υδρόβιων ειδών, ιδιαίτερα σε ομάδες όπως οι Ερωδιοί, οι Πάπιες, οι Φαλαρίδες και τα Παρυδάτια. Αντίθετα, ομάδες όπως οι Χουλιαρομύτες, οι Κύκνοι, οι Πελεκάνοι, τα Φοινικόπτερα, οι Γλάροι και τα Γλαρόνια παρουσιάζουν  αύξηση.
Η ίδια έκθεση αναδεικνύει όμως και τη σημασία που έχουν οι ελληνικοί #υγρότοποι για σημαντικούς πληθυσμούς υδρόβιων ειδών, μεταξύ των οποίων διαχειμάζοντες πελεκάνοι και πολλά είδη κορμοράνων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 10   ελληνικοί υγρότοποι περιλαμβάνουν τα 2/3 των ετήσιων εθνικών καταμετρήσεων υδρόβιων πουλιών, με σημαντικότερο τον Αμβρακικό Κόλπο που φιλοξενεί το 16%, ενώ πάνω από το 50% των πληθυσμών των παπιών διαχειμάζουν σε 2 μόνο υγροτόπους, τον Αμβρακικό και το Δέλτα του Έβρου!
Σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν οι ΜΕΚΥΠ του 2022 και στόχος μας είναι να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και είδη, με τη βοήθεια ακόμα περισσότερων, έμπειρων εθελοντών καταμετρητών.
👉 Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση και φυσικά πώς μπορείτε να πάρετε μέρος: https://www.ornithologiki.gr/…/115-mesoxeimoniatikes…
👉 Τα αποτελέσματα της απολογιστικής έκθεσης του IWC για τη Μεσόγειο και την Ελλάδα: https://www.ornithologiki.gr/…/1390-se-ptosi-oi…

About kymaeditor

Check Also

Καιρός: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο με ισχυρότερα φαινόμενα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *