Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με την μεγαλύτερη δόνηση κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας να καταγράφεται στις 05:37 τα ξημερώματα μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μάλιστα, καταγραφή αρμονικών δονήσεων υποδεικνύουν πιθανή ηφαιστειακή διέγερση, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο. Αυτές οι δονήσεις ενδέχεται να οφείλονται στην κίνηση μαγματικών ρευστών στον σεισμογόνο χώρο της Ανύδρου.
Τα ξημερώματα σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 11,5 χλμ. και το επίκεντρο 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή (14/2) το βράδυ στις 22:18 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το πρωί της Παρασκευής επιστήμονες από το ΕΚΠΑ τοποθέτησαν στη Νέα Καμένη ειδικά όργανα ώστε να κάνουν ηφαιστειακές και σεισμολογικές μετρήσεις, αλλά και συστήματα gps για να παρατηρούν την πιθανή μετατόπιση του εδάφους.
Από την άλλη, το ωκεανογραφικό Αιγαίο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, το βράδυ της Πέμπτης συνέλεξε στοιχεία από τον κρατήρα του Κολούμπο και σήμερα από το ρήγμα της Ανύδρου. Τα δεδομένα αυτά αναλύονται και αξιολογούνται από την 10μελή επιστημονική ομάδα και θα παρουσιαστούν την Κυριακή στη συνεδρίαση των Επιτροπών.
Τα δεδομένα αυτά αναλύονται και αξιολογούνται από την 10μελή επιστημονική ομάδα και θα παρουσιαστούν την Κυριακή στη συνεδρίαση των Επιτροπών.
Το Λιμεναρχείο προχώρησε σε επικαιροποίηση των περιοριστικών μέτρων στα λιμάνια της Σαντορίνης, όπως απαγόρευση παραμονής αυτοκινήτων στο λιμάνι εάν δεν υπάρχουν κατάπλους πλοίου.
Αναφορικά με τα σχολεία, ο Δήμαρχος Σαντορίνης απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας με αίτημα εισαγωγής ειδικής ποσόστωσης για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί και η Ίος, μετά τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.
Κ. Συνολάκης: Kαθαρά ηφαιστειακοί οι χθεσινοί σεισμοί
Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, χαρακτήρισε καθαρά ηφαιστειακούς τους σεισμούς που σημειώθηκαν χθες στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
«Χθες το βράδυ καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου, που υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα. Αν και οι δονήσεις σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα, ήταν σαφές ότι επρόκειτο για καθαρά ηφαιστειακούς σεισμούς», δήλωσε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» ο Κώστας Συνολάκης.
Στη συνέχεια ο κ. Συνολάκης ανέφερε:
«Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος το οποίο όπως λένε οι σεισμολόγοι είχε πάρα πάρα πολύ θόρυβο». Έπειτα τόνισε ότι πλέον οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες παραμέτρους. «Είναι η στιγμή να γίνει μια ευρύτερη σύσκεψη και με ξένους ειδικούς που έχουν εμπειρίες». Και όπως είπε, «δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία του 2011. Πρέπει να συγκρίνουμε το φαινόμενο με δεκάδες άλλες περιπτώσεις για να κατανοήσουμε πού οδηγούμαστε».
Μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα δήλωσε ότι φαίνεται μια μείωση, γεγονός που δείχνει βελτίωση της κατάστασης. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλύτερα μόνο βάσει του αριθμού των σεισμών. Αν αλλάζει τόσο γρήγορα η φύση τους και γίνονται ξεκάθαρα ηφαιστειακοί, τότε το φαινόμενο πρέπει να επανεξεταστεί», επισήμανε.
Ερωτηθείς για το πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο δήλωσε ότι υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές: «Μπορεί η άνοδος του μάγματος να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό».
Ο κ. Συνολάκης επανέλαβε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση πως οι σεισμοί μπορεί να μην είναι τεκτονικοί, αλλά να συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Είμαστε δίπλα σε ένα ηφαίστειο που βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων», εξήγησε.
Σε ερώτηση για το αν το φαινόμενο θα μπορούσε να σβήσει, απάντησε: «Προφανώς μπορεί. Το έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσουμε και άλλες παραμέτρους, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους, οι μετρήσεις του βυθού και τα ηφαιστειακά αέρια».
Όσο για το αν η δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, ο κ. Συνολάκης απάντησε: «Μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει. Εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται και την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα».
Πηγή:ert news
π
Πειραϊκό Κύμα Τρέχουσες ειδήσεις και νέα Πειραιά