Θεσσαλία: Νεκρός από λεπτοσπείρωση, μολύνθηκε σε πλημμυρισμένη περιοχή – Δύο άτομα νοσηλεύονται με την ίδια ασθένεια

Πενήντα επτά ετών ήταν ο άντρας που έχασε τη ζωή του από λεπτοσπείρωση, στη Θεσσαλία.

Πρόκειται για ένα λοιμώδες νόσημα, το οποίο προκαλείται, κυρίως, από έκθεση σε νερά μολυσμένα από τρωκτικά ή και άλλα ζώα, ακόμη και οικόσιτα, τα οποία έχουν μολυνθεί από το βακτήριο λεπτόσπειρα.

Ο άτυχος άντρας μολύνθηκε, τις πρώτες ημέρες των πλημμυρών στη Θεσσαλία και κατέληξε, ενώ νοσηλευόταν, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Δύο, ακόμη, ασθενείς με λεπτοσπείρωση νοσηλεύονται, με τον έναν, σε κρίσιμη κατάσταση, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Συνολικά, εννέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης έχουν καταγραφεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και ένα κρούσμα σε πλημμυρισμένη περιοχή της Λαμίας.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκδηλώθηκαν δέκα κρούσματα, συνολικά, στις πλημμυρισμένες περιοχές, δηλαδή τα μισά από όσα καταγράφονται (20 τον αριθμό), υπό κανονικές συνθήκες, σε ετήσια βάση, σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση θεραπείας, καθώς η σοβαρή μορφή της ασθένειας προκαλεί θνητότητα 10-20 %.

Στη συγκεκριμένη μορφή της λεπτοσπείρωσης (ικτερική), παρατηρείται αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων, με υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο – ανθεκτικό στα παυσίπονα – και σοβαρές μυαλγίες.

Αν ο ασθενής έχει εκτεθεί σε διάστημα δύο έως και τεσσάρων εβδομάδων, σε μολυσμένα νερά, χωρίς προφυλάξεις (γαλότσες, γάντια, μάσκα, γυαλιά), θα πρέπει, άμεσα, να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, αμέσως μετά την εκδήλωση αυτών των συμπτωμάτων.

Πηγή:ert news

About kymaeditor

Check Also

Παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια του Γ.Ν ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *