Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η τοιχογραφία που τιμά τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Από σήμερα Δευτέρα 28/8/2023 μια νέα τοιχογραφία κοσμεί την γειτονιά του Βαρδάρη. Πρόκειται για μια τοιχογραφία της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας – ΑΠΘ – ΟΚΑΝΑ που προβάλει σε υπαίθριο πάρκινγκ, στη συμβολή των οδών Οδυσσέως και Αφροδίτης.

Η τοιχογραφία αντλεί τη θεματική της από την πρόσφατη ιστορία της περιοχής και την καλλιτεχνική της κληρονομιά. Συγκεκριμένα, τιμά τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, που μεγάλο μέρος τόσο του έργου του όσο και της προσωπικής ζωής του είναι συνδεδεμένο με την περιοχή του Βαρδάρη. Η μορφή του μεγάλου θεσσαλονικιού ποιητή πλαισιώνεται από μια σύνθεση έργων του ζωγράφου Ντίνου Παπασπύρου, στα οποία απεικονίζονται δύο από τους εμβληματικότερους κινηματογράφους της περιοχής, το Σινέ Ίλιον και το Πάνθεον καθώς και ο αγαπημένος συνθέτης του ποιητή, Βασίλης Τσιτσάνης. Η σύνθεση συμπληρώνεται με αναφορές στις γάτες που τόσο αγαπούσε. Φυσικά, από μια τέτοια τοιχογραφία δεν θα μπορούσε να λείπει το ποίημα «Βαρδάρι: Ιλίου Πέρσις» ένα από πιο σπαρακτικά ποιήματα του Χριστιανόπουλου εμπνευσμένο από το θρυλικό «Σινέ Ίλιον», σημαντικό «σκηνικό» των νυχτερινών του παθών στο Βαρδάρι.

Την επιλογή και τη σύνθεση των εικόνων έκαναν τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη κατόπιν έρευνας και σε συνεννόηση με τον κύριο Ντίνο Παπασπύρου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την εγκάρδια ανταπόκρισή του.

Την υλοποίησή και την εικαστική επιμέλεια ανέλαβε η καλλιτεχνική ομάδα “Antares”.
Μέρος του κόστους του έργου καλύπτεται από τα έσοδα των πωλήσεων του μουσικού Ημερολογίου «Φύσηξε Βαρδάρης 2023».

About kymaeditor

Check Also

ΜΙΕΤ: Έναρξη μαθημάτων Ελληνικής Παλαιογραφίας

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης ανακοινώνει την επανέναρξη των μαθημάτων Ελληνικής Παλαιογραφίας για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *