Σχεδόν έναν αιώνα, 97 χρόνια συγκεκριμένα, κλείνει την Τρίτη 22 Μαρτίου το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, σε μια περίοδο που βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της διαχείρισης των αυξημένων προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Μόνο το 2015 τα στελέχη του προχώρησαν σε πάνω από 80.000 διασώσεις μεταναστών και προσφύγων, ενώ σημαντικές είναι και οι επιτυχίες, εκτός από τον τομέα της διάσωσης ανθρώπων, και σε υποθέσεις σχετικά με λαθρεμπόριο τσιγάρων, λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Επιπλέον το Λιμενικό Σώμα όλα αυτά τα χρόνια έχει βραβευτεί για τη συνεισφορά του στο κοινωνικό σύνολο αλλά και έχει θρηνήσει απώλειες στελεχών του που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος.
Ο ιδρυτικός νόμος
Η ιστορία ξεκινά το 1919, όταν ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα, ενώ ο ιδρυτικός νόμος είναι ο νόμος 1753 του 1919 «Περί τροποποιήσεως του νόμου 816 και προσθήκης συναφών διατάξεων». Οπως αναφέρεται στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών του ΛΣ, σημαντικότερη καινοτομία του νόμου αυτού είναι το άρθρο 3, το οποίο προβλέπει τη σύσταση ιδίου Σώματος, του Λιμενικού, που αποτελείται από προσωπικό της Διεύθυνσης Εμπορικού Ναυτικού, της επιθεωρήσεως των υπηρεσιών αυτού, του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) και των λιμενικών Αρχών.
Ουσιαστικά το άρθρο 3 του προαναφερόμενου νόμου αποτελεί την επίσημη «ληξιαρχική πράξη γεννήσεως» του Λιμενικού Σώματος. «Την είχαν εμπνευστεί οι αείμνηστοι Γεώργιος Σάκαλης και Κωνσταντίνος Μπούκας. Ο νόμος προέβλεπε και τον τρόπο συγκρότησης του νεοσύστατου Σώματος. Για τον σκοπό αυτόν με διάταγμα εξουσιοδότησε τη μετάταξη από το Πολεμικό Ναυτικό στο Λιμενικό Σώμα 66 αξιωματικών. Ετσι το Λιμενικό Σώμα, περίπου πέντε μήνες μετά την ίδρυσή του, είχε ήδη συγκροτηθεί και οργανωθεί καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν των θέσεων που είχε προβλέψει ο Ν. 1753» σημειώνεται στην ιστορία που κατέγραψαν οι απόστρατοι του ΛΣ.
Στην ιστοσελίδα του ΛΣ με τα ιστορικά στοιχεία διαβάζει κανείς: «Το ΛΣ για να αντεπεξέλθει στις πολύπλευρες και πολυδιάστατες δραστηριότητές του, δηλαδή την επιτήρηση των συνόρων, την αστυνόμευση των λιμένων, την παροχή βοήθειας και διάσωσης, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την πάταξη της παράνομης δράσης, είναι εφοδιασμένο και συνεχώς αναπροσαρμόζει τον εξοπλισμό του. Διαθέτει αξιόμαχα σκάφη, ναυαγοσωστικά, περιπολικά, καταδιωκτικά και αστυνομικά που δίνουν το επιβλητικό τους παρών σε κάθε περίσταση εθνικής ανάγκης. Για τους ίδιους σκοπούς διαθέτει αεροσκάφη για την επιτήρηση και αστυνόμευση του θαλασσίου χώρου, ενώ για την από ξηράς εξυπηρέτηση διαθέτει ανάλογο τροχαίο υλικό».
Δήλωση του αρχηγού
Σε αποκλειστική δήλωσή του στο «Βήμα» ο αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτιος Ράπτης τονίζει: «Από τη στιγμή της ίδρυσής του, το 1919, ως σήμερα το ΛΣ είναι σταθερά προσανατολισμένο στην αποστολή του. Στην εξέλιξη του χρόνου οι σταθμοί και οι προκλήσεις στην πορεία του Σώματος είναι πολλοί και σημαντικοί. Ανταποκρινόμενο με επιτυχία στις πολλαπλές προκλήσεις το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει πλέον καταξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως Σώμα με προσφορά στην εποπτεία και στον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, καθώς και στη στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας και στην προστασία της ναυτικής εργασίας».
Προσθέτει επίσης ότι «το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με τους πόρους και τα μέσα που διαθέτει ανταποκρίνεται με ηρωισμό στο δύσκολο αυτό καθήκον προάσπισης των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Το έργο του διττό: αφενός διαρκής αστυνόμευση και προστασία των συνόρων, αφετέρου διάσωση των ανθρώπινων ζωών που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Σταθερός και απαράβατος κανόνας στην προσπάθεια αυτή, η διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τη διεθνή – ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Διαβεβαιώνουμε ότι με αυτοθυσία, αυταπάρνηση, πατριωτισμό, ανθρωπιά και επαγγελματισμό θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε καθημερινά με επιτυχία και υψηλό αίσθημα ευθύνης, θάρρος και αποφασιστικότητα στις σημερινές προκλήσεις και αντιξοότητες της κρίσιμης περιόδου που διανύει η χώρα μας».
Σε δήλωσή του προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΠΕΑΛΣ) κ. Δημήτρης Σαϊτάκης σημειώνει: «Η ημέρα αυτή είναι ημέρα ιδιαίτερης χαράς. Σαν σήμερα, πριν από 97 έτη γεννήθηκε το Λιμενικό Σώμα με τον ιδρυτικό νόμο 1753/1919. Εμπνευστής τότε της ίδρυσης ενός αυτοτελούς Σώματος ήταν ο Γεώργιος Σακαλής, ο οποίος μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπούκα, αμφότεροι στον βαθμό του επιλιμενάρχη Β’, συνέβαλαν στην υλοποίηση της σκέψης να δημιουργηθεί ένας αυτοτελής φορέας που θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις του ναυτιλιακού κλάδου και παράλληλα θα έχει την αρμοδιότητα της ασφάλειας και αστυνόμευσης στους χώρους αρμοδιότητάς του.
Από τότε ως σήμερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και φρόνημα καταβάλλουν καθημερινά, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες τον χρόνο και κάτω από αντίξοες συνθήκες, άοκνη προσπάθεια για να μπορέσουν να φανούν αντάξια του τιμητικού διπλού ρόλου που τους ανατέθηκε από την πατρίδα, της προάσπισης και προώθησης της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς και της ασφάλειας και αστυνόμευσης των ακτών, λιμένων και χώρων αρμοδιότητας».
Αναγνώριση
Επισημαίνει επίσης ότι «απτή απόδειξη της αποτελεσματικής διεκπεραίωσης του διπλού αυτού ρόλου που έχουμε αναλάβει είναι οι πλείστες επιτυχίες των στελεχών του ΛΣ στους τομείς της δίωξης ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου, της λιμενικής αστυνομίας και της ναυτιλιακής πολιτικής, καθώς και σε καθημερινό επίπεδο η βέλτιστη και γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τούτη η προσφορά των στελεχών και η εκτέλεση του καθήκοντός τους με πίστη και αυταπάρνηση αναγνωρίζονται και από τον κόσμο.
Η αναγνώριση αυτή ήρθε τη χρονιά που πέρασε μέσα από πλείστες βραβεύσεις του ΛΣ. Χαρακτηριστικά από την Ακαδημία Αθηνών και τη UNICEF για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το ΛΣ το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και διαχρονικά για τη διάσωση/ προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών».
Υπογραμμίζει ακόμη ότι «μια τέτοια ημέρα δεν θα μπορούσαμε να μην αποτίσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες στο καθήκον λιμενικούς αλλά και να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ στα στελέχη των Λιμενικών Αρχών της “πρώτης γραμμής” που καθημερινά ξεπερνούν εαυτόν για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και εφαρμογής των περίπλοκων διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης των μεταναστών. Χρόνια πολλά, Λιμενικό».
Επιπλέον σε δήλωσή του προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού ΛΣ (ΠΟΕΠΛΣ) κ. Αθανάσιος Τσατσούλης αναφέρει: «Οταν κάποιος μιλάει για το Λιμενικό Σώμα δεν μπορεί παρά να αναφέρεται κυρίως στις γυναίκες και στους άνδρες του που αγωνίζονται νυχθημερόν, σε πολλαπλά επίπεδα, με μέγιστη αποτελεσματικότητα, επαγγελματική αρτιότητα και προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας αλλά και της προσφοράς. Γι’ αυτό σε μέρες σαν τη σημερινή, τη γενέθλια του Λιμενικού, η έννοια του απολογισμού σχετίζεται άρρηκτα και οργανικά με την προοπτική του Σώματος. Γι’ αυτήν άλλωστε παλεύει και η Ομοσπονδία μας, για να είμαστε στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, στις διασώσεις ανθρώπων, στην παροχή υπηρεσιών στις εσχατιές της πατρίδας μας, στην προάσπιση των αρχών του πολιτισμού μας, στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν ζητάμε στο πλαίσιο μιας καθιερωμένης συνδικαλιστικής πρακτικής παλαιάς κοπής την αναγνώριση του έργου μας. Τη βιώνουμε καθημερινά στα μάτια των μικρών παιδιών που παλεύουν με τα κύματα στο Αιγαίο, στους συμπατριώτες μας στα νησιά».
Πηγή: Βήμα