Το Χάι Λάιφ γλίτωσε από το Σκυλίτση και θα καρατομηθεί από τους νεότερους

Το κτίριο που στεγαζόταν  ο κινηματογράφος Χάι Λάιφ βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Πειραιά, στην οδό Καραΐσκου 119 και Αλκιβιάδου 120 (διαμπερές οικόπεδο έκτασης 547 τετραγωνικών μέτρων.

Η άδεια ανέγερσης του κτιρίου εκδόθηκε 3 Ιουνίου 1924 (αρ αδείας 163) και το κτίριο στην αρχική του μορφή ολοκληρώθηκε στη δεκαετία του 1920.Αρχιτέκτονας του κτιρίου είναι ο Βασίλειος Τσαγκρής.

Βάσει της πρώτης άδειας η χρήση του κτιρίου είναι καταστήματα στο ισόγειο και οικία στους ορόφους, ωστόσο ιστορικά και από τα πρωτότυπα σχέδια της άδειας ,στους ορόφους στέγασε για μεγάλο χρονικό διάστημα το Ανώτατο Παρθεναγωγείο των αδελφών Παπακώστα, που ήταν και οι πρώτοι ιδιοκτήτες του κτιρίου. Στο ισόγειο λειτουργεί το ζυθοπωλείο Χάι Λάιφ και το κομμωτήριο Χάι Λάιφ.

Το 1925 ξεκινά η λειτουργία του κινηματογράφου Χάι Λάιφ, 400 θέσεων  ο οποίος μετά το 1929 είναι και ο πρώτος ομιλών κινηματογράφος της πόλης, ενώ στο δεύτερο όροφο του κτιρίου λειτουργεί το Εθνικό Ωδείο Πειραιώς.

Την περίοδο 1970-85 στο δεύτερο όροφο του κτιρίου λειτουργούν οι τεχνικές σχολές Πυθαγόρας, ενώ μέχρι το 1980 στεγάζει της υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Πειραιά. Στο ισόγειο συνεχίζουν τη λειτουργία τους ο κινηματογράφος και τα δύο καταστήματα.

Το 1985 το μέγαρο Παπακώστα περνάει στην ιδιοκτησία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ )όπως προκύπτει από το συμβόλαιο αρ 81/13-02-1985 της συμβολαιογράφου Πειραιά Δέσποινας Χαραλαμπίδου. Τελευταία ιδιοκτήτης ήταν η κ Παπακώστα , σύζυγος του συνθέτη Κώστα Καπνίση.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι ο αείμνηστος Παπασπύρου- ως δήμαρχος Πειραιώς – στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά πρότεινε την αγορά του κτιρίου για χρήση ως χώρου πολιτισμού από το δήμο . Τα βασικά του επιχειρήματα ήταν η εγγύτητα στο δημαρχιακό μέγαρο, η κεντροβαρική του θέση στην πλατεία Κοραή και το γεγονός ότι ο δήμος διέθετε στο ακέραιο το ποσό για την αγορά του κτιρίου . Παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της εποχής αναφέρουν πως η πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο χρησιμοποιήθηκε από το δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ , Κώστα Τζατζάνη και σε συνενόηση με το σύζυγο της ιδιοκτήτριας , συνθέτη Κώστα Καπνίση, στρατευμένο στο ΚΚΕ προτιμήθηκε η πώληση στο ΚΚΕ.

Για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ΚΚΕ το 1986 εκδίδεται άδεια επέκτασης του κτιρίου καθ’ ύψος (27532/869 απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ) ΦΕΚ 408/10/1986 καθορίζονται όμως  ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης και προστίθενται δύο όροφοι για την εξυπηρέτηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στο ισόγειο εξακολουθούν να λειτουργούν  κινηματογράφος και  καταστήματα.

Το 2005 ο κινηματογράφος σταματάει τη λειτουργία του και το διάστημα 2010-18 λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και μουσική σκηνή, αρχικά Passport  και μετά Κρεμλίνο.

Το 2020 το ακίνητο πωλείται εκ νέου  από το ΚΚΕ στην πολυεθνική ZARA.

Δυστυχώς με την εξωφρενική Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ ΦΕΚ 666Δ/15/10/2020, αποχαρακτηρίστηκε με αδιαφανείς διαδικασίες  με σκοπό να μετατραπεί σε κατάστημα ένδυσης, Η αιτιολογική έκθεση αλλαγής χρήσης και παρεμβάσεων στο κτίριο έχει κοινοποιηθεί από το ΥΠΕΝ  09-06-2020 και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου.

Όπως φαίνεται με ανοχή ή /και συνέργεια της Δημοτικής Αρχής Πειραιά,  για το ιστορικό και διατηρητέο θέατρο-κινηματογράφο ‘’Χάι-Λάιφ’’ στο κέντρο του Πειραιά  εγκρίθηκε η εσωτερική κατεδάφισή του (πλατεία, σκηνή, εξώστες), ώστε να διευκολυνθεί η μετατροπή του σε εμπορικό κατάστημα.
Συνέπεια όλων αυτών, είναι η προ ολίγων ημερών έναρξη των εργασιών για την κατεδάφιση της σκηνής, την ισοπέδωση της πλατείας και την αλλαγή της στάθμης της, όπως και της καταστροφής των θεωρείων.

Η   ομόφωνη  απόφαση- παράκληση του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου για διατήρηση του ιστορικού κινηματογράφου τοποσήμου όπως και ο υποτιθέμενος αιφνιδιασμός δυστυχώς είναι πρωθύστερα.

Κώστας Κατσιβαρδάκος

 

About kymaeditor

Check Also

Σύλληψη ληστών σε οικία στη Νίκαια

Από το Τμήμα Ασφαλείας Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά σχηματίστηκε δικογραφία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *