Λουτρό αίματος με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες είναι το αποτέλεσμα του νέου ρωσικού χτυπήματος στην Ουκρανία. Οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν βαλλιστικούς πυραύλους στην πόλη Πολτάβα στα βορειοανατολικά της χώρας, πλήττοντας, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, περιοχή όπου βρίσκονται νοσοκομείο και στρατιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί υπάρχουν 51 νεκροί και τουλάχιστον 235 τραυματίες. Όπλα, πυραύλους και συστήματα αεράμυνας ζητά άμεσα ο Ζελένσκι και μιλά για ρωσικά αποβράσματα.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο, στο δελτίο των 18:00, μέχρι πριν από λίγο υπήρχαν άτομα κάτω από τα χαλάσματα και τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν την προσπάθειά τους προκειμένου να απεγκλωβίσουν όσους κατάφεραν να σωθούν. Υπάρχει έκκληση και μαζεύουν οι άνθρωποι αίμα προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες ενώ από αύριο (4/9) η Πολτάβα και όλη η περιφέρεια της Πολτάβα έχει τριήμερο πένθος. Είναι το πλέον πολύνεκρο χτύπημα εδώ και αρκετούς μήνες στον ρωσοουκρανικό πόλεμο.
Οι δύο πύραυλοι χτύπησαν ενδεχομένως 2- 3 λεπτά αφότου ήχησαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες και οι άνθρωποι δεν πρόλαβαν να κατέβουν στα καταφύγια. Ήταν ουσιαστικά στον δρόμο προκειμένου να κατεβούν σε αυτά. Οι ουκρανικές αρχές διέταξαν επείγουσα έρευνα προκειμένου να ερευνηθεί το γιατί δεν ήταν στα καταφύγια, καθώς υπάρχει υπάρχει σαφής οδηγία κυρίως σε ό,τι αφορά τα δημόσια κτίρια και δη τα εκπαιδευτικά κτίρια.
«Η έκρηξη ήρθε δυο λεπτά μετά το συναγερμό για αεροπορική επιδρομή. Δεν είχαμε χρόνο να κρυφτούμε. Ήταν μια πολύ ισχυρή έκρηξη, ακούγαμε κραυγές, καταλάβαμε ότι ένα κτίριο είχε καταρρεύσει» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Το κτίριο που χτυπήθηκε ανήκε στον ουκρανικό στρατό, το οποίο εκπαίδευε τους διαβιβαστές. Ωστόσο, υπάρχει σύγχυση καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι τα θύματα δεν ήταν φοιτητές του συγκεκριμένου ιδρύματος, αλλά ήταν στρατιώτες οι οποίοι είχαν πάει εκεί για σεμινάρια επιμόρφωσης. Όμως αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί 100% και αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση. Επίσης δίπλα χτυπήθηκε και ένα κτίριο νοσοκομείου.
Το πλήγμα στην Πολτάβα ήρθε λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις με ντρόουν σε Κίεβο, Χερσώνα, και Ζαπορίζια με τρεις νεκρούς.
Η Πολτάβα είναι μια πόλη που μέχρι στιγμής είχε αποφύγει τα χειρότερα του πολέμου. Απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα από το Χάρκοβο στα ανατολικά, το οποίο είναι καθημερινά πλέον στο κάδρο των επιθέσεων και πάλι από τους Ρώσους. Και βεβαίως ακριβώς δίπλα είναι η ρωσική επαρχία Μπέλγκοροντ, που επίσης έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΕΡΤΝews, Παντελή Γκόνο, το πλήγμα αυτό ήταν σοβαρό για την Ουκρανία, αλλά και για το ηθικό των δυνάμεών της γιατί έχασε δεκάδες δεκάδες ανθρώπους σε μια στιγμή που έχει φοβερό πρόβλημα με τη στρατολόγηση νέων στρατιωτών και χρειάζεται τον κάθε έναν για να πολεμήσει στα μέτωπα.
Στη Μογγολία ο Πούτιν
Την ώρα που οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο αλλά και στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ συνεχίζονται, ο Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται δεκτός με τιμές στη Μογγολία η οποία αγνόησε το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εναντίον του Ρώσου προέδρου για εγκλήματα πολέμου. Η πλατεία Τζένγκις Χαν στην πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ μετατρέπεται σε χώρο λαμπρής υποδοχής και η εικόνα στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το πολιτικό άνοιγμα που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια η Μογγολία σε διεθνείς οργανισμούς και τρίτες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ιαπωνία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα χάριν των παραδοσιακών της εταίρων, Κίνας και Ρωσίας. Σίγουρος για το σύμμαχό του ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαινεί τις διμερείς σχέσεις:
«Οι σχέσεις με τη Μογγολία εντάσσονται στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής στην Ασία. Βρίσκονται πλέον σε ανώτερο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Κι ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει την αδράνεια της Μογγολίας ως βαρύ πλήγμα εναντίον της δικαιοσύνης και του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά για νέες προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας με την Ουλάν Μπατόρ με κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει Ρωσία και Κίνα μέσω Μογγολίας.
Πηγή:ert news