Η Γαλλία αποφάσισε να περιορίσει τις δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην εμβληματική λεωφόρο Champs-Élysées. Το Παρίσι ακυρώνει το παραδοσιακό ρεβεγιόν στα Ηλύσια Πεδία φέτος, λόγω αυξημένων ανησυχιών για περιστατικά βίας και ασφάλειας.
Η παραδοσιακή υπαίθρια συναυλία, που συγκεντρώνει περίπου ένα εκατομμύριο θεατές, φέτος ακυρώθηκε και θα αντικατασταθεί από προβολή προ-καταγεγραμμένου βίντεο, προκειμένου οι πολίτες να παρακολουθήσουν τον εορτασμό από την ασφάλεια των σπιτιών τους.
Τα πυροτεχνήματα θα φωτίσουν το Arc de Triomphe μεσάνυχτα, αλλά οι Αρχές καλούν το κοινό να παρακολουθήσει από την τηλεόραση, αποφεύγοντας τη συγκέντρωση πλήθους στο δρόμο. Πρόκειται για μια αλλαγή που διαφοροποιεί σημαντικά την παραδοσιακή ατμόσφαιρα γιορτής της γαλλικής πρωτεύουσας.
Η Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα τρομοκρατίας εδώ και πολλά χρόνια, τα οποία έχουν επιδεινωθεί από ανεπαρκώς ελεγχόμενες μεταναστευτικές ροές κατά την προσφυγική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Ακόμη και οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές θεωρούνται πλέον υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας.
Τα τελευταία χρόνια, η λεωφόρος έχει γίνει σημείο έντασης, καθώς ομάδες νέων, κυρίως από τα προάστια του Παρισιού, εμπλέκονται σε περιστατικά βίας, λεηλασίες καταστημάτων και συμπλοκές με πολίτες και αστυνομία. Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών και έχουν ενισχύσει την αστυνομική παρουσία σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό, όπως οι χριστουγεννιάτικες αγορές.
Πηγή : flash.gr