ΥΠΟΙΚ: Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για ακίνητα και ΦΠΑ περιλαμβάνει ν/σ που τίθεται προς διαβούλευση

Σε μια σειρά ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τα ακίνητα και το ΦΠΑ προχωράει το υπουργείο Οικονομικών.
Με νομοσχέδιο, που τέθηκε σε διαβούλευση έως τις 21 Νοεμβρίουμειώνονται οι αντικειμενικές αξίες σε ορισμένες περιοχές της χώρας στις οποίες σημειώθηκαν δυσανάλογες – με τις πραγματικές τιμές- αυξήσεις, «παγώνει» για ακόμα δύο χρόνια ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων ενώ παρατείνεται για μια διετία η έκπτωση φόρου 40% δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων.

Ακόμα, καταργείται ο έλεγχος από τη Φορολογική Διοίκηση σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή τροποποιητικής δήλωσης φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών από την οποία προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ.

Για ακόμα ένα εξάμηνο παρατείνονται και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση και μεταφορές.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες:

  • Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ενστάσεις και να καταθέσουν τη γνώμη τους για τις νέες αντικειμενικές οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022. Εφόσον οι ενστάσεις και τα στοιχεία που θα προσκομίσουν κριθούν επαρκή ώστε να δικαιολογούν αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή τους στη συνέχεια. Οι διορθώσεις αυτές θα επηρεάσουν μια σειρά από φόρους και τέλη που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος μεταβίβασης.
  • Για δύο ακόμα χρόνια στα νεόδμητα ακίνητα δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ και η απαλλαγή παρατείνεται έως τις 31-12-2024. Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2024, η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή.
  • Αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Πρόκειται για ένα φόρο ο οποίος σύμφωνα με τις διατάξεις επιβάλλεται στην υπεραξία που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης ενός ακινήτου αλλά αναστέλλεται από το 2015 με διαρκείς παρατάσεις.
  • Παράταση δύο ετών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 προβλέπεται και για την έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων. Αναγνωρίζονται συνολικές δαπάνες έως 16.000 ευρώ οι οποίες κατανέμονται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και επί των οποίων προβλέπεται έκπτωση φόρου 40%, εφόσον βεβαίως αποδεικνύονται από τα προβλεπόμενα παραστατικά.
  • Έως το τέλος Ιουνίου 2023, παρατείνεται και ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση, μεταφορές.

Το μέτρο αφορά:

-Μεταφορές προσώπων και τις αποσκευές τους. Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

-Εστίαση

-Μη αλκοολούχα ποτά (καφές, ροφήματα) και αεριούχα νερά

-Υλικά αιμοκάθαρσης, απινιδωτές, μάσκες, αντισηπτικά, μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας

-Εισιτήρια κινηματογράφων

-Εισιτήρια ζωολογικών κήπων

-Υπηρεσίες γυμναστηρίων και σχολών χορού

Πηγή: ert news

About kymaeditor

Check Also

ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία

Την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας [email protected], στην οποία παρουσιάζονται οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *